Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, Βαλκάνιων ηγετών και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζεφ Πάιατ, αναφέρθηκε στην σημασία του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν και επίσημα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έργο αυτό δείχνει τη σύμπνοια των Βαλκανίων και την συμπόρευση τους με την Ευρώπη, ενώ εστίασε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στους Βαλκάνιους ηγέτες ανέφερε: «Οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία αλλά κατεπείγουσα».

Μαζί με τον σταθμό της Ρεβυθούσας, ο οποίος επίσης αναβαθμίζεται, ο πλωτός τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, να δώσει τη δυνατότητα να εφοδιασμού και της Βουλγαρίας, ενώ ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας θα αυξηθεί στα 155.000 κυβικά μέτρα ενώ του σταθμού της Αλεξανδρούπολης θα φτάσει στα 154.000 κυβικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας και στηρίζεται η ενεργειακή τροφοδοσία της .

Για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης έκανε λόγο στον χαιρετισμό του και ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και μειώνει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. «Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας που συμβάλλει ώστε η Ελλάδα γρήγορα και μεθοδικά να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, σε μια στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη Βόρεια Ελλάδα (όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας) η μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας τη θέση της χώρας σε πολλαπλά επίπεδα: Σε ενεργειακό, διπλωματικό, στρατηγικό και πολιτικό.

Kyriakos Mitsotakis

Η ταυτότητα του έργου

Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Έμφαση της κυβέρνησης στα έργα υποδομής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την τελετή για την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού, έκανε μία μίνι περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη και κυρίως σε έργα υποδομών και ανάπτυξης.

«H κυβέρνησή μας προτιμά να μιλά με έργα και όχι με λόγια. Και καθώς συμπληρώνουμε τον Ιούλιο τον τρίτο χρόνο στην διακυβέρνηση του τόπου, τα έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί γίνονται πράξη. Και σήμερα το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε είναι μία μόνο απόδειξη του πώς η Ελλάδα αλλάζει, του πώς η Θράκη αλλάζει, του πώς ο Έβρος αλλάζει, του πώς η Αλεξανδρούπολη αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για μία αναπτυξιακή κοσμογονία που συντελείται.

«Σήμερα, στο χώρο μιας παλιάς χωματερής, ορθώνεται μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων. Θα δέχεται, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, τα απορρίμματα των τεσσάρων Δήμων της Ροδόπης αλλά και δύο Δήμων του Έβρου: της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου. Είναι μία μονάδα η οποία έχει δυναμικότητα 45.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 6.000 τόνοι είναι προδιαλεγμένα οικιακά απόβλητα. Και νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τα εξής στοιχεία: την μείωση κατά σχεδόν 60% του εισερχόμενου όγκου αποβλήτων που οδηγείται προς ταφή, την ανάκτηση του 12% των σύμμεικτων απορριμμάτων -τα χρήσιμα δηλαδή υλικά τα οποία θα διοχετευτούν στη συνέχεια στην ανακύκλωση- αλλά φυσικά και τις 40 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα μονάδα.

Kyriakos Mitsotakis

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιβαρύνεται ο αστικός ιστός. Πέραν της Περιφερειακής Οδού, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι καθώς και την κατασκευή κόμβου σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, διευκολύνοντας τη σύνδεση της πόλης με κρίσιμες υποδομές.

Το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, αφού δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε με γρήγορους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τη Βουλγαρία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια των νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων του Νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα και με μέλη του προσωπικού, τα οποία συνεχάρη για το έργο τους.

Το Ιωακείμειο Γηροκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ένα ιστορικό ίδρυμα με πολύχρονη προσφορά στην πόλη. Λειτουργεί στην περιοχή από το 1961, όταν και ανηγέρθη από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ιωακείμ Καβύρη. Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η χορήγηση στέγης, η προστασία, η σίτιση και η εν γένει συντήρηση ηλικιωμένων που κατάγονται κυρίως από τον νομό Έβρου.





ΠΗΓΗ