Μνημόνιο Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας και Ουγγαρίας υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ούγγρος ομόλογός του Πίτερ Σιάρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη την Παρασκευή στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αμέσως μετά ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την ελληνογαλλική συμφωνία και έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές αιτιάσεις ως «απαράδεκτες».

«Στο πλαίσιο αυτό, των αμυντικών προτεραιοτήτων των συμφωνιών, θα ήθελα να πω πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες. Αν η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ενημέρωσα αναλυτικά για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Μια συμφωνία που προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική πλευρά. Λειτουργούμε επί τη βάση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, εν αντιθέσει με άλλους που υποσκάπτουν την συνοχή του ΝΑΤΟ. Είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψα με τα Εμιράτα».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες, είπε πως «δηλώνω ευθέως ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα όπως πάντα προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική. Στις άτυπες αυτές επαφές Θα εξεταστεί το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το ΔΔ. Βεβαίως η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μας διαψεύσει ευχάριστα».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το μεταναστευτικό/προσφυγικό:  «Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις, την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατευθούν τα εξωτερικά της σύνορα», σημείωσε και ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τη συμμετοχή της στη δύναμη της Frontex που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα, τα οποία, όπως τόνισε, είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

 «Θέλουμε να αποφευχθούν τα λάθη τα οποία συνέβησαν το 2015», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, και πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι υπεύθυνες και επαναλαμβάνουν την ίδια στάση, όπως και το 2015».

«Εμείς στην Ουγγαρία πιστεύουμε ότι οι πολιτικές για τη μετανάστευση θα πρέπει να ξεκινούν από την προστασία των συνόρων με ένοπλο προσωπικό και φράκτες», σημείωσε. «Είναι εσφαλμένο το γεγονός, ότι η ΕΕ δεν παρέχει στήριξη για την προστασία των συνόρων, ούτε κονδύλια για την κατασκευή φρακτών. Οι προσπάθειες για κοινωνική ένταξη έχουν αποτύχει όλες τους στη Δυτική Ευρώπη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αναφερθεί, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, λέγοντας πως βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας, ενώ υπενθύμισε πως «τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας».

«Δυστυχώς, η κληρονομιά αυτή βρίσκεται υπό συνεχή απειλή», τόνισε και πρόσθεσε: «Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και βεβαίως από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως στόχος είναι «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κληρονομιάς αυτής» και «στο πλαίσιο αυτό έχουμε κινητοποιηθεί στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από την UNESCO. Παράλληλα, εγείρουμε το ζήτημα αυτό, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς».

Με πληροφορίες από  ΕΡΤ , ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

 





ΠΗΓΗ