Ορισμένες πάγιες τοποθετήσεις του κόμματός του, ως προς τον τουρισμό, τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και τα ελληνοτουρκικά, ανέπτυξε το πρωί της Τετάρτης (22/6) ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη διάρκεια της 30ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ερωτηθείς για τα θετικά, μέχρι στιγμής, στοιχεία που δείχνει ο ελληνικός τουρισμός το 2022, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο. «Το γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Ο τουρισμός, μας έβγαλε από τα δύσκολα την εποχή των μνημονίων. Θέλω να πιστεύω ότι και φέτος ο τουρισμός θα είναι αποκούμπι. Ωστόσο, θα πρέπει να συγκρίνουμε τον τουρισμό με τις επιδόσεις του 2019. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο, αλλά η κυβέρνηση έχει ντεζαβαντάζ. Το 2014 είχαμε 24,2 εκατ. αφίξεις και φθάσαμε στα 34 εκατ., με τη δική μας κυβέρνηση. Είχαμε και αύξηση 3% στο ΑΕΠ, και σταθερά διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι δύσκολη η εξίσωση για την κυβέρνηση», είπε.

«Με ικανοποιούν τα στοιχεία ότι φέτος πηγαίνουμε καλά. Το θέμα είναι να είναι ικανοποιημένες οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Η αύξηση του τουρισμού δεν είναι γραμμική, δεν είναι όλα Σαντορίνη και Μύκονος. Το κρίσιμο αποτύπωμα θα είναι στο τέλος, που θα γίνει ταμείο, έσοδα – έξοδα, αν θα είναι καλύτερο από το 2019, διότι υπάρχει η αύξηση των εξόδων και ο πληθωρισμός. Εύχομαι να αγγίξουμε τον πήχη ή και να ξεπεράσουμε το 2019. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση του κόστους σε όλα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το εργασιακό ζήτημα που παρατηρείται και στον τουρισμό, με την έλλειψη σε εργαζόμενους, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «πρέπει να πείσουμε ότι ο πιο σημαντικός κρίκος στον τουρισμό, είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Εδώ ο εργαζόμενος προσφέρει το προϊόν, δεν είναι όπως σε μια βιοτεχνία. Ακούω φέτος ότι υπάρχει έλλειψη και μαθαίνω ότι οι συνθήκες είναι άσχημες. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να μειώσουμε άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό.»

«Δική μου αντίληψη είναι να υπάρχει πλαίσιο εργασίας που να αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού και πώς θα μικρύνουμε τα κόστη ώστε τα όποια κέρδη να επενδυθούν ξανά», είπε χαρακτηριστικά.
Απατώντας σε ερώτηση για το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία, τόνισε ότι: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διπλή αισχροκέρδεια, μία στον χώρο των παραγωγών ενέργειας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και μία ότι αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα κατά 33%, 3 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι έντιμο αυξάνοντας τα ταμεία λεηλατώντας τη μεσαία τάξη. Μας κατηγορούσαν ότι είχαμε επιδοματική πολιτική. Την είχαμε λόγω τρόικας και τώρα η κυβέρνηση τα παίρνει από το ένα χέρι και τα δίνει από το άλλο. Αρα πρέπει να πάμε σε γενναίες παρεμβάσεις. Μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτη ανάγκης και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Είναι φτωχό το επιχείρημα του πρωθυπουργού, γνωρίζοντας ότι οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν τον φτωχό και όχι τον πλούσιο. Τώρα τη 19η μέρα δεν του βγαίνει του εργαζόμενου ο μισθός. Αν θέλει η κυβέρνηση να ακολουθήσει μια δίκαιη πολιτική, ας μειώσει τον ειδικό φόρο και ας φορολογήσει τους έχοντες με άμεσους φόρους.»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πολλές οικογένειες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές. Θα πρέπει το πρόγραμμα να είναι πιο αυξημένο, διότι για τους Ελληνες οι διακοπές θα κοστίσουν 67% παραπάνω.»

Ως προς τις ενδεχόμενες, πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι: «Είναι η πρώτη φορά που συζητείται από τον πρώτο καιρό που εκλέχτηκε η κυβέρνηση και η πρώτη φορά που στηρίζεται σε πρόωρες εκλογές βάσει πολιτικού κλίματος και όχι σε άλλο παράγοντα. Αν έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές να το συμφωνήσουμε. Στα μεγάλα θέματα, όπως τα εθνικά, πρέπει να υπάρχει διαρκής συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.»

Για το θέμα των συνεργασιών, κατά την εκλογική αναμέτρηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «πρώτα θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά. Η συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων δημιουργεί όρους αστάθειας. Δεν πιστεύω ότι οι δύο μεγάλοι πόλοι είναι υγιές να συνεργαστούν, αλλά εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις ή με αυτές που αποκαλούνται έτσι. Αν θέλουν ας αποκαλύψουν σε ποιες απόψεις κινούνται, με προγραμματικές θέσεις. Εκεί θα συζητήσουμε. Θα δούμε συγκλίσεις με βάση τα προγράμματα.»

Καταλήγοντας, για τα εθνικά θέματα και για τον κίνδυνο να έχουμε ένα «θερμό καλοκαίρι» με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι: «Ολοι είμαστε ανήσυχοι. Είναι ίσως η χειρότερη χρονιά των διμερών σχέσεων και βλέπω τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι επιλογές που κάνει η κυβέρνηση είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία. Εμφανίζεται ο Ερντογάν ως ο ειρηνοποιός και εμείς κάνουμε ότι μας λένε οι άλλοι. Πρέπει να υπάρχει πάντα ένας δίαυλος επικοινωνίας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, χαιρετώντας τον Αλέξη Τσίπρα, που αποχωρούσε, είπε ότι θα του απαντήσει στην ομιλία του και θα του στείλει ηλεκτρονικά όσα θα πει. Στην ομιλία του, ο Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με ορισμένες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είπε: «Κατ’ αρχάς επικροτώ ότι δεν είναι συγκρουσιακός για τον ελληνικό τουρισμό, που υπερβαίνει κομμάτων και κυβερνήσεων. Όμως, επειδή έκανε σύγκριση με το 2019, τότε έβαλε 43 νέους φόρους ακολουθώντας το ΔΝΤ και το 2019 δεν είχαμε τίποτα σε θέματα, σε σχέση με το 2022, που έχουμε πόλεμο, ενεργειακή κρίση και την πίεση της Τουρκίας, ζητήματα που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν. Αλλά, τα πηγαίνουμε πολύ καλά.»





ΠΗΓΗ