LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

.

Αυτό που εκτιμούσαν όλοι, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Τα υφιστάμενα μέτρα παραμένουν έως τις 14 Δεκεμβρίου και η μόνη εξαίρεση που υπάρχει είναι ότι από τη Δευτέρα 7/12 θα λειτουργούν τα εποχικά καταστήματα για να μη χαθεί τελείως η εορταστική περίοδος για τους επαγγελματίες που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη. 

Ο λόγος που συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι άλλος από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους.

Όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται, οπότε απομακρύνεται χρονικά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα, οπότε οι ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και τον οδικό χάρτη λειτουργίας της οικονομίας κατά την εορταστική περίοδο, μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.

Για αυτό το λόγο ο κ. Πέτσας απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη λειτουργία καταστημάτων ή το άνοιγμα των σχολείων, καθώς όπως είπε η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στις εισηγήσεις των ειδικών. Πάντως είναι φανερό ότι αν τα κρούσματα –που χθες 2/12 ξεπέρασαν τις 2.000- δεν μειωθούν αισθητά και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, τότε η έστω και σταδιακή άρση των μέτρων θα πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Η μοναδική εξαίρεση που γίνεται αυτή την στιγμή είναι με τα αμιγώς εποχικά καταστήματα που τελικά θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 7/12. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή 4/12, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κ. Πέτσας εστίασε στην σημασία του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου, ή αρχές Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», ανέφερε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι θα εμβολιαστεί και ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό δημόσια και θα καλέσει και τον πολιτικό κόσμο να ανταποκριθούν γιατί δια του παραδείγματος θα κινητοποιηθούν και εκείνοι που εμφανίζονται δύσπιστοι. Παράλληλα προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καμπάνια εμβολιασμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου έως το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι  υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

ΠΗΓΗ