Νίκος Ανδρουλάκης με Γιώργο Παπανδρέου θα αναμετρηθούν τελικά στις 12 του μήνα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να μένει ελάχιστα πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό και με τις αρχικές εκτιμήσεις για «κούρσα» των τριών να επιβεβαιώνοντα.

Συγκεκριμένα, με το 90% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είναι πλέον σχεδόν τελικό. Η σειρά κατάταξης είναι: Ο Νίκος Ανδρουλάκης 37,11%, Γιώργος Παπανδρέου  27,6% και Ανδρέας Λοβέρδος  26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

Αυτό όμως που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, είναι το γεγονός της κινητοποίησης περίπου 270.000 πολιτών που συμμετείχαν με την ψήφο τους στην εκλογική διαδικασία. Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, το 2017, είχαν ψηφίσει 212.000 πολίτες. Η αύξηση των ψηφοφόρων στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πολιτικός χώρος του κέντρου επιθυμεί τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου με πρωταγωνιστικές βλέψεις. Ικανού να «σπάσει» το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η συμμετοχή είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει σοβαρά και την Πειραιώς και την Κουμουνδούρου.

Ξεχωριστό μήνυμα όμως στέλνει ο κόσμος που ψήφισε και με την επιλογή του. Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη με περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, δείχνει ότι πολλοί φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ήθελαν την ανανέωση στην ηγεσία του κόμματος.

«Επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει το τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο, όμως η χθεσινή διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη από δύο υποψήφιους με μακρά θητεία στην πολιτική, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Είναι νέος, δεν έχει φθαρεί σε κάποια θέση εξουσίας και θέτοντας το δίλλημα «ανανέωση ή ανακύκλωση» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, προφανώς «μίλησε» στο πολιτικό κριτήριο των ψηφοφόρων, με τον ίδιο στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα να κάνει λόγο για «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ. Ενός κόμματος που αν και είχε μάθει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είδε τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά του να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή την πολύ μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια και ενότητα. Την ενότητα που είναι και η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμη μου είναι η βάση της Παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η Δημοκρατική Παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αντίπαλος του στο δεύτερο γύρο θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, που μάλλον αιφνιδιάστηκε από το χθεσινό αποτέλεσμα. Η επικράτηση του απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, αν και στο επιτελείο του υπήρχε η αισιοδοξία για καλύτερη επίδοση.

«Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Μπορεί στην Αττική να κατέγραψε πρωτιά –με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων- όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος περιορίστηκε στην τρίτη θέση. Πιθανόν να μέτρησε για τους ψηφοφόρους της παράταξης ότι για διάφορα θέματα ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν κοντά στις θέσεις που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Πάντως το ποσοστό του- περίπου 26%- μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ο ίδιος, μετά τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο, έστειλε μήνυμα ενότητας. «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας και να ζητήσω συγγνώμη για τις ώρες που ταλαιπωρήθηκαν στις κάλπες», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε: «Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα, η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον, το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον».

Το αν όντως το ΠΑΣΟΚ θα έχει μέλλον και αν θα καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο του που είχε στραφεί σε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ, θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα επιτευχθεί η ενότητα εντός της παράταξης.

Εφόσον δεν υπάρξουν φαινόμενα εσωστρέφειας, τότε η αύξηση των ψηφοφόρων από τις 457.623 που ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές του 2019, είναι στόχος που μπορεί να ξεπεραστεί κατά πολύ. Τουλάχιστον αυτό έδειξε η χθεσινή κινητοποίηση των πολιτών που σηκώθηκαν από τον καναπέ τους για να ψηφίσουν, με την προσδοκία ότι μπορεί να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς και να διαμορφώσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.    

 





ΠΗΓΗ