Τις πληροφορίες της HuffPost για την συζήτηση περί πενταετούς επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών ως «ακριβείς» επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής.

«Το συζητάμε ώστε να μην χρειάζεται να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία των ΗΠΑ στην πατρίδα μας ενδεχομένως και σε σημεία που δεν έχουν σήμερα παρουσία και μια επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, που νομίζω ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Και λόγω της βούλησης του προέδρου Μπάιντεν αλλά και λόγω της σημαντικότατης στήριξης από πλευράς Κογκρέσου στα δίκαια ελληνικά αιτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση του Διευθυντή Σύνταξης της HuffPost, Αντώνη Φουρλή.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα εμφανίζεται στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανανέωση της αμυντικής συνεργασία σε πενταετή βάση θα είναι μια αμοιβαία επιβεβαίωση ότι αυτές οι συμφωνίες μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των δύο μερών».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «αυτό σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες συμφωνίες. Γνωρίζετε ότι έχουμε στενή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία και επίσης πρέπει να πω ότι όλη η συζήτηση που γίνεται περί στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. είναι μια συζήτηση που θέλει να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

«Είμαστε μια χώρα που δαπανά παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ μας σε άμυνα και αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες, η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια και χαίρομαι γιατί ο πρόεδρος Μακρόν – με τον οποίο έχουμε μια καλή, στενή προσωπική σχέση – κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε ο Κ.Μητσοτάκης.





ΠΗΓΗ