Την προηγούμενη Παρασκευή, η Προοδευτική Διεθνής, της οποίας το ΜέΡΑ25 είναι μέλος, ξεκίνησε την καμπάνια «Να πληρώσει η Άμαζον», που υποστηρίχτηκε από μια ευρεία συμμαχία από συνδικάτα, κινήματα και πολιτικά κόμματα από όλον τον πλανήτη.

Σε συνέχεια της καμπάνιας πάνω από 400 βουλευτές από 35 χώρες (ανάμεσά τους και o Γραμματέας και βουλευτές του ΜέΡΑ25), απηύθυναν επιστολή στο JeffBezos,στηρίζοντας τα αιτήματα της καμπάνιας και δεσμευόμενοι για νομοθετικές πρωτοβουλίες επιβολής τους. Οι βουλευτές κατηγορούν το Βezos ότι σκόπιμα αγνοεί τα χρέη του προς τους εργαζόμενους, τις κοινότητες, τον πλανήτη, και τον καλούν να αλλάξει τις πολιτικές του. «Μέσα από τα κοινοβούλιά μας θα αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε το κίνημα που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο για να Αναγκάσουμε Την Amazon Να Πληρώσει.» διαμηνύουν.

Μεταξύ των υπογραφόντων περιλαμβάνονται ο Τζέρεμυ Κόρμπυν, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, οι IthanOmar και RashidaTlaib του κογκρέσου των ΗΠΑ, η ΕbruGünay από το Τουρκικό HDP και η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου HeidiHautala. 

Σημειωτέον ότι στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία για τη φορολογία των ψηφιακών υπερκολοσσών (Facebook, Google, Netflix, Spotify και φυσικά και Amazon).

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητέ κύριε Μπέζος,

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Amazon έχει την οικονομική δυνατότητα αποζημίωσης για το κόστος που επιφέρει η δραστηριότητά της στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Και όμως – ξανά και ξανά – η Αmazon έχει αρνηθεί και αποφύγει τα χρέη της προς τους εργαζόμενους, τις κοινωνίες, τα κράτη, τις κοινότητες και το περιβάλλον.

Η δική σας τεράστια ατομική περιουσία αποτελεί ζωντανή απόδειξη της απλήρωτης εργασίας, του δωρεάν κοινωνικού κεφαλαίου και των μη αποζημιωμένων περιβαλλοντικών υλών που η εταιρεία σας έχει εκμεταλλευτεί. Ναι, έχετε καινοτομήσει και διαχειριστεί την Amazon επιδέξια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της προκλητικής συσσώρευσης κεφαλαίου σας, οφείλεται στο γεγονός ότι, για πάρα πολύ καιρό, έχετε αποφύγει να πληρώσετε αξιοπρεπείς μισθούς, να πληρώσετε για την καταστροφή των τόσο ζωτικών για την οικονομία, μικρών επιχειρήσεων, να πληρώσετε για την περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία μεγιστοποίησε τα κέρδη σας και τέλος αποφεύγετε να πληρώσετε φόρους.

Η Amazon ήταν απ’ τους μεγάλους κερδισμένους της συνεχιζόμενης πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο που, ενώ οι εργαζόμενοι της Amazon ίδρωναν στις αποθήκες σας κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, λαμβάνοντας πενιχρές αυξήσεις μισθών και τον κίνδυνο αντιποίνων όποτε προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή να οργανώσουν τους συναδέλφους τους, ο προσωπικός σας πλούτος αυξανόταν κατά περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια την ώρα.

Κάνατε την εταιρεία σας κυρίαρχη με τεράστιο κόστος στο περιβάλλον μας. Ενώ έχετε αναγνωρίσει προσωπικά τον κλιματικό κίνδυνο μεταξύ των καθοριστικών προκλήσεων της εποχής μας, το ενεργειακό αποτύπωμα της Amazon στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερο από εκείνο των δύο τρίτων όλων των χωρών πλανήτη. Το σχέδιό σας για μείωση ρύπων είναι και ανεπαρκές, για την επίτευξη μιας κλιματικής σταθερότητας, και μας και δύσκολα εμπνέει εμπιστοσύνη, δεδομένου του ιστορικού των αθετημένων υποσχέσεων της Amazon για την βιωσιμότητα, και τις οικονομικές ενίσχυση αρνητών της κλιματικής αλλαγής.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, εκ μέρους του πλανήτη μας, να Αναγκάσουμε Την Amazon Να Πληρώσει.

Τέλος, έχετε υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας και την ικανότητά τους να αντιδρούν στις συλλογικές προκλήσεις. Οι μονοπωλιακές πρακτικές σας έχουν συμπιέσει τις μικρές επιχειρήσεις, οι διαδικτυακές υπηρεσίες σας έχουν κουρελιάσει τα προσωπικά δεδομένα και όλα αυτά με αμελητέα ανταπόδοση από σας. Δεν είναι αλήθεια, για παράδειγμα, ότι για το 2017 και το 2018, η Άμαζον πλήρωσε μηδενικό φόρο επιχειρήσεων στο αμερικανικό δημόσιο; Μέσω της παγκόσμιας φοροδιαφυγής σας, βλάπτετε τη δημόσια παροχή υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης, κοινωνικής ασφάλισης και υποδομών.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, εξ ονόματος των πολιτών του κόσμου, να Αναγκάσουμε Την Amazon Να Πληρώσει.

Δεν περιμένουμε να αλλάξετε πρακτική. Ωστόσο σκοπεύουμε να καταστήσουμε πολύ πιο δύσκολο για εσάς να συνεχίσετε την ίδια. Η BlackFriday δεν ήταν παρά μόνο μια πολύ μικρή αρχή. To επόμενο βήμα είναι, μέσα από τα κοινοβούλιά μας να υποστηρίξουμε το κίνημα που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο για να Αναγκάσουμε Την Amazon Να Πληρώσει.

ΠΗΓΗ