Το ενδεχόμενο παραβάσεων από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρίες στον τομέα της τεχνολογίας, εντοπίζοντας «επιθετικές εξαγορές» προκειμένου να πληγούν οι ανταγωνιστές τους, εξέτασε υποεπιτροπή της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αρμοδιότητα στον έλεγχο των μονοπωλίων της αγοράς. 

Παράλληλα, η ίδια υποεπιτροπή εντόπισε υπερβολικές χρεώσεις, αλλά και τον εξαναγκασμό μικρών επιχειρήσεων σε «επαχθείς» συμφωνίες από τις ίδιες μεγάλες εταιρίες.

Η υποεπιτροπή κατά των μονοπωλίων συνέστησε ότι οι εταιρίες Google (ιδιοκτησίας Alphabet Inc), Apple Inc, Amazon.com και Facebook δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να ελέγχουν και να ανταγωνίζονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι σχετικές μεταξύ τους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ωστόσο, η ίδια υποπεπιτροπή δεν συνέστησε τη διάσπαση των δραστηριοτήτων τους.

Η αναφορά των 449 σελίδων που συνέταξε η ίδια υποεπιτροπή περιγράφει δεκάδες περιστατικών, στα οποία οι εταιρίες καταχράστηκαν τη δύναμή τους, διαμορφώνοντας κατάλληλα τις εταιρικές τους φιλοσοφίες ώστε να κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους σε μεγάλους τομείς του διαδικτύου.

«Για να το θέσουμε απλά, οι εταιρίες που ήταν κάποτε πρόχειρες, ασθενείς νεοφυείς επιχειρήσεις που αμφισβητούσαν το καθιερωμένο πλαίσιο, εξελίχθηκαν στα είδη μονοπωλίου που τελευταία είχαμε δει την περίοδο των βαρόνων πετρελαίου και των μεγιστάνων του σιδηροδρόμου» σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

Το Facebook, η Apple και η Google δεν σχολίασαν άμεσα.





ΠΗΓΗ