Αισθητή βελτίωση παρουσιάζουν στον τομέα της ασφάλειας και τα επαγγελματικά van, τα οποία σε λίγο δεν θα υπολείπονται σε συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, έναντι των επιβατικών αυτοκινήτων.

Ο Euro NCAP, ο διεθνής οργανισμός που πραγματοποιεί δοκιμές πρόσκρουσης, ανακοίνωσε τη λίστα του 2022 με τα «καλύτερα» και τα «χειρότερα» επαγγελματικά van που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, με βάση μια αξιολόγηση της απόδοσης του συστήματος αποφυγής σύγκρουσης ή συστήματος πέδησης έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις δοκιμές, η εικόνα που προκύπτει είναι μια αργή αλλά σταθερή βελτίωση, με πολλά επαγγελματικά να είναι καλύτερα εξοπλισμένα από πριν από ένα χρόνο, με συστήματα που αποδίδουν καλύτερα από αυτά που είχαν.

Από τη λίστα διαπιστώνουμε ότι το FIAT Ducato γίνεται το πρώτο van που επιτυγχάνει την κορυφαία βαθμολογία, με συνολικό ποσοστό 88%. Tο όχημα είχε μια σημαντική αναβάθμιση ασφαλείας και τώρα διαθέτει ένα προηγμένο σετ αισθητήρων, προσφέροντας σύστημα αποφυγής σύγκρουσης για πεζούς και ποδηλάτες, και υπερέχει σε αυτές τις δοκιμές. Δυστυχώς, τα άλλα οχήματα του ομίλου Stellantis, με τα οποία το Ducato μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα: Peugeot Boxer, Citroen Jumper (Relay) και Opel Movano, δεν είχαν την ίδια αναβάθμιση εξοπλισμού και παραμένουν σε χαμηλότερες θέσεις μετάλλων από το αντίστοιχο μοντέλο της Fiat.

Πέρυσι, ο Euro NCAP επέστησε την προσοχή στο ανεπαρκές επίπεδο τοποθέτησης εξοπλισμού ασφαλείας σε επαγγελματικά van. Ως οχήματα εργασίας για ταχυμεταφορείς και μικρές επιχειρήσεις, αυτά τα οχήματα περνούν πολύ χρόνο στο δρόμο όπου, λόγω του μεγέθους και της μάζας τους, αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τα μικρότερα οχήματα και τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου, εάν εμπλακούν σε σύγκρουση. Η νέα νομοθεσία θα αναγκάσει τους κατασκευαστές φορτηγών van να τοποθετήσουν βασικά συστήματα αποφυγής σύγκρουσης, που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμα σε επιβατικά αυτοκίνητα, σε λίγα χρόνια.

Στο μεταξύ, οι αξιολογήσεις του Euro NCAP στοχεύουν να ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές να τοποθετούν πιο γρήγορα τα προηγμένα συστήματα.

Για αυτή τη περίοδο, ο Euro NCAP επανεξέτασε 19 φορτηγά van που αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος των επαγγελματιών van που πωλούνται στην Ευρώπη. Μόνο ένα van που αξιολογήθηκε βαθμολογήθηκε ως «Δεν συνιστάται», σε αντίθεση με 5 πέρυσι. Η βαθμολογία μοιράζεται κατά: 30% στο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης για αποφυγή άλλων οχημάτων, 10% για αποφυγή πεζών, 10% για αποφυγή δικυκλιστών, 20% για διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας, 15% για σύστημα υποβοήθησης διατήρησης σταθερής ταχύτητας και 15% για σύστημα υπενθύμισης κόπωσης οδηγού (φλυτζανάκι).

Βελτιωμένο εμφανίστηκε το Renault Master σε συστήματα υποβοήθησης ταχύτητας και διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ το δίδυμό του, το Nissan Interstar (προηγουμένως το NV400), είχε μεν αυτές τις προσθήκες σε συστήματα, ωστόσο, προς το παρόν, εξακολουθεί να λείπει το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης και έτσι παραμένει στην κατηγορία «Μη Συνιστώμενο».

Αντίθετα, το Renault Trafic έχει ανασχεδιαστεί και η ασφάλειά του βελτιώθηκε εκτενώς από την τελευταία δοκιμή του, διαθέτοντας προαιρετικά ένα τέτοιο σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης.





ΠΗΓΗ