Ερευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 147 λίρες (174 ευρώ) ετησίως, απενεργοποιώντας τις λεγόμενες συσκευές «βαμπίρ».

Οι συσκευές «βαμπίρ» είναι ηλεκτρονικές συσκευές που καταναλώνουν μια σημαντική ποσότητα ενέργειας ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Σύμφωνα με την έρευνα της British Gas, τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύουν 3,16 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως έχοντας αυτές τις συσκευές απλώς στην πρίζα.

Αυτό ισοδυναμεί με 147 λίρες ετησίως για το μέσο νοικοκυριό. Αλλά με τις αυξήσεις «φωτιά» στην ενέργεια το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευθεί στο εξής.

EThamPhoto via Getty Images

Οσο οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στην πρίζα, αυτές αντλούν σιγά-σιγά ρεύμα. Εξυπνα ηχεία, φορητοί υπολογιστές, ρούτερ: όλα αυτά κοστίζουν ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Μπορεί να είναι βολικό να αφήνουμε την τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής και να την ανοίγουμε με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο – αλλά κοστίζει πάνω από 28 ευρώ ετησίως, υπολογίζει η έρευνα, συν επιπλέον 25 ευρώ τουλάχιστον για έναν αποκωδικοποιητή.

Οι κονσόλες παιχνιδιών σε αναμονή καταναλώνουν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ετησίως, ενώ οι υπολογιστές μπορεί να κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ενδεικτικά:

Φούρνος μικροκυμάτων: 19 ευρώ

Πλυντήριο ρούχων: 5,5 ευρώ

Εκτυπωτής: 4,5 ευρώ

Φορτιστής τηλεφώνου: 1,5 ευρώ.

deepblue4you via Getty Images

Οι ειδικοί συνιστούν την σύνδεση συσκευών σε ένα πολύπριζο με δυνατότητα απενεργοποίησης τη νύχτα – ή χρησιμοποιώντας «έξυπνες» πρίζες, που συνδέονται με το κινητό τηλέφωνο για απενεργοποίηση. Επίσης, συμβουλεύουν να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα τα βράδια, αφού ακόμη και το κόκκινο φωτάκι της κλειστής τηλεόρασης καταναλώνει ενέργεια. Παράλληλα, προτρέπουν να μην υπερφορτίζουμε άσκοπα το κινητό και το laptop μας. Αυτό όχι μόνο θα μας εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα παρατείνει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας.

(με πληροφορίες από BBC)





ΠΗΓΗ