Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε σχεδόν το 70% τον Απρίλιο, με τις τιμές να εκτοξεύονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Οι επικριτές κατηγορούν τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει εμμονικά στα μειωμένα επιτόκια για να τονωθεί -υποτίθεται- η ανάπτυξη και οι εξαγωγές.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους οικονομολόγους, ο Τούρκος ηγέτης έχει αντιταχθεί στο υψηλότερο κόστος δανεισμού επειδή λέει ότι προκαλεί πληθωρισμό.

Σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι ηγέτες έχουν επιλέξει αυξημένα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, κινείται στο 7% από την αρχή της χρονιάς ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 1% την περασμένη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στον αντίποδα, έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 5% από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο. Το ποσοστό είναι τώρα στο 14%.

Η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και σιτηρών, οι οποίες έχουν πλήξει ιδιαίτερα την Τουρκία, επειδή η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές.

Στον τομέα των μεταφορών, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 106%, ακολουθούμενες από αύξηση 89% στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στα βασικά αγαθά και προσάρμοσε τις τιμές της ενέργειας.

Ο Ερντογάν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται τον Μάιο.

(με πληροφορίες από Skynews)





ΠΗΓΗ