Όπως συνέβη προ ημερών για για την κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών, αλλά και για την νέα γραμμή προαστιακού σιδηροδρόμου Κορωπί – Λαύριο, έτσι και στην περίπτωση της επέκτασης του προαστιακού από το αεροδρόμιο έως τη Ραφήνα και το λιμάνι, οι ίδιες τρεις κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. 

Οι κοινοπραξίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΤΕΡΝΑ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ – ALSTOM, θα προχωρήσουν στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου προκειμένου να καταθέσουν προσφορές για το έργο προϋπολογισμού 309 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, έχουν εξετασθεί δύο εναλλακτικές χαράξεις:

  • Κατασκευή εξ ολοκλήρου νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ως επέκταση της υφιστάμενης γραμμής από τον τερματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, μέχρι τον Λιμένα Ραφήνας, όπου προβλέπεται η κατασκευή τερματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Λιμένα Ραφήνας. Περιλαμβάνονται  πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Συνεδριακού Κέντρου Αεροδρομίου, Σπάτων,  Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας)
  • Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Ραφήνας από την περιοχή Γέρακα, αρχικά κατά μήκος της ζώνης της παλιάς γραμμής Λαυρίου και στη συνέχεια σε συνδυασμό με τον αυτοκινητόδρομο Σταυρού – Ραφήνας με χρήση της (κατασκευασμένης σε ένα τμήμα) νησίδας. Περιλαμβάνονται πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Γέρακα, Αγ. Γερασίμου,  Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας).

Το έργο δημοπρατείται  με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου μέσα από τον διάλογο με τους υποψηφίους, θα προκύψει και η τελική επιλεγείσα λύση (ως προς την χάραξη και ως προς την χωροθέτηση των στάσεων), λαμβάνοντας υπόψη των προαναφερθέντων υφιστάμενων μελετών.

Σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στάσεις,  προβλέπεται χώρος στάθμευσης, ώστε να εξυπηρετούνται  ευρύτερες ζώνες οικιστικής ανάπτυξης με δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο ή με άλλο τοπικό μέσο μαζικής μεταφοράς.

Αναμφίβολα και αυτό το έργο θα συμβάλλει στην υποστήριξη  και αξιοποίηση των υποδομών του λιμένα Ραφήνας, της ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, θα εξυπηρετήσει τις συνδυασμένες μετακινήσεις και τη σύνδεση αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με λιμένα Ραφήνας, θα εξυπηρετήσει τους οικισμούς ανατολικής Αττικής και θα συμβάλλει στη Βιώσιμη Κινητικότητα και στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ θα ενισχύσει και την απασχόληση.





ΠΗΓΗ