Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, από μικρές τοπικές έως μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μειωμένες αποδοχές, στη μεγαλύτερη δοκιμή του νέου μοντέλου εργασίας παγκοσμίως.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες και διοργανώνεται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με την δεξαμενή σκέψης Autonomy, την εκστρατεία 4 Day Week και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Boston College.

Η δοκιμή βασίζεται στο μοντέλο 100:80:100 – 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση της παραγωγικότητας στο 100%.

Ορισμένες από τις εταιρείες που συμμετέχουν παρέχουν εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο χώρο εργασίας, στέγαση, περιποίηση δέρματος, τρόφιμα και ποτά και ψηφιακό μάρκετινγκ.

Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό για να μετρήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Αντίστοιχες δοκιμές τετραήμερης εργασίας πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν αργότερα φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Η καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια της έρευνας, Τζούλιετ Σορ, έκανε λόγο για «ιστορική δοκιμή». «Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, όσον αφορά το άγχος και την εξάντληση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», είπε.

«Η τετραήμερη εργασία θεωρείται γενικά μια πολιτική τριπλού ″κέρδους″ – βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες θα διερευνήσουν όλα αυτά», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Guardian)





ΠΗΓΗ