Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε την Τετάρτη νέα στήριξη για να μετριάσει τις επιπτώσεις ενός πανικού των αγορών που αναζωπύρωσε φόβους για μια νέα κρίση χρέους στον νότο της Ευρωζώνης, μα φαίνεται να έχει απογοητεύσει επενδυτές που επιζητούσαν πιο τολμηρά βήματα.

Τα κόστη δανεισμού έχουν εκτοξευτεί στην περιφέρεια της Ευρωζώνης από τότε που η ΕΚΤ αποκάλυψε σχέδια την προηγούμενη Πέμπτη για να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να «δαμάσει» των επώδυνα υψηλό πληθωρισμό που υπάρχει κίνδυνος να εδραιωθεί. Το «sell-off» επιδεινώθηκε μετά λόγω της ασαφούς δέσμευσης της ΕΚΤ για περιορισμό της αύξησης στα κόστη δανεισμού, προκαλώντας ανησυχίες πως οι διαμορφωτές πολιτικής εγκατέλειπαν τις πιο χρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη της κρίσης χρέους που παραλίγο να «γκρεμίσει» το κοινό νόμισμα πριν από μια δεκαετία, η ΕΚΤ έκανε στροφή μόλις έξι ημέρες μετά, αποκαλύπτοντας σχέδια για ένα νέο σχέδιο στήριξης και δρομολογώντας ρευστό από ωρίμανση χρέους σε ένα σχέδιο υποστήριξης για την πανδημία ύψους 1,7 τρισ. ευρώ για τις χρεωμένες χώρες, που τελείωσε πρόσφατα.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ είπε πως διαμορφωτές πολιτικής έδωσαν οδηγία στο προσωπικό να εργαστεί σε ταχείς ρυθμούς πάνω στο νέο εργαλείο, σε περίπτωση που η αποστολή επανεπενδύσεων στον νότο δεν αρκεί. «Αν δεν είναι επαρκές, να είστε σίγουροι πως είμαστε έτοιμοι» είπε ο Κνοτ.

Ο Σλοβάκος ομόλογός του, Πέτερ Κάζιμιρ, είπε ότι ήταν ακόμα «πρόωρο» να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ως προς το πώς θα είναι ακριβώς αυτό το εργαλείο.

Με πληροφορίες από Reuters





ΠΗΓΗ