Δημήτρης Μπαλής

Gold, Polo

Στο μικροσκόπιο δύο μοντέλα της VW, το μικρομεσαίο Golf και το supermini Polo, το πρώτο εφοδιασμένο με ήπιας υβριδικής τεχνολογίας σύστημα και το δεύτερο χωρίς αυτή την ιδιαιτερότητα.

Ας τα δούμε πώς συμπεριφέρονται.

 

Δημήτρης Μπαλής

golf

 

Η ήπια υβριδική τεχνολογία είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της έκδοσης του VW Golf eTSI, το οποίο στην 8η γενιά του μικρομεσαίου μοντέλου, δίνει το κάτι παραπάνω στον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου και φυσικά των ρύπων. 

Η καλογυμνασμένη σιλουέτα κάνει μπαμ από μακριά ότι είναι Golf, και μολονότι δεν είμαι λάτρης των σκούρων χρωμάτων, εντούτοις το χρώμα της έκδοσης δοκιμής έχει μια γλυκύτητα. 

Με περίτεχνα φωτιστικά LED, φώτα ημέρας, σπορτίφ προφυλακτήρα και αεροτομή ψηλά, στο πίσω μέρος, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στο μάτι.

 

Δημήτρης Μπαλής

golf

 

Ακόμα περισσότερο στην καμπίνα, η οποία έχει οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, φέρει φινίρισμα απομίμησης αλουμινίου και φουλ ψηφιακό κόκπιτ. Απουσιάζουν, παντελώς οι διακόπτες και όλα γίνονται μέσω της οθόνης αφής 8,25 ιντσών, ενώ η αντίστοιχη του πίνακα οργάνων είναι 10 ιντσών. Για καλύτερη εξυπηρέτηση, υπάρχει και η δυνατότητα των φωνητικών εντολών.

Στη βάση της κονσόλας, υπάρχει ένας μικροσκοπικός λεβιές για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ένας διακόπτης για το ηλεκτρικό χειρόφρενο, ένας για το Auto Hold και ένας ακόμα για τη στάθμευση. 

 

Δημήτρης Μπαλής

golf

 

Οι χώροι συγκαταλέγονται στα ατού του εσωτερικού, όπως και οι διάφορες θήκες για μικροαντικείμενα. Καλαίσθητες οι ταπετσαρίες, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο τα καθίσματα σε στήριξη.

Πέντε ενήλικες μπορούν να φιλοξενηθούν σχετικά άνετα, ενώ και τα 380 λίτρα του όγκου αποσκευών στο πορτ-μπαγκάζ, επαρκούν σε ταξίδι.

 

Δημήτρης Μπαλής

φωτο αρχείου

 

Το μοτέρ βενζίνης του 1.0lt, είναι τρικύλινδρο βέβαια και στην έκδοση eTSI, υποβοηθείται από το ήπιας υβριδικές τεχνολογίας σύστημα 48v. Το αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με το αξιόλογο 7άρι αυτόματο κιβώτιο, να λειτουργεί ομαλά και κυρίως οικονομικά, βλέποντας τη μέση κατανάλωση στα 6 λίτρα στα 100 χλμ. Για πιο γρήγορες αλλαγές σχέσεων, μπορείς δε να χρησιμοποιήσεις και τα μικρά paddles πίσω από το τιμόνι, κάνοντας την αίσθηση ακόμα πιο σπορτίφ.

 

Δημήτρης Μπαλής

golf

Με 110 ίππους, ο μέσος οδηγός θα μείνει ικανοποιημένος, ενώ και η ροπή των 200 Nm δεν απογοητεύει. Το αυτοκίνητο, αν και φορτωμένο εκκινεί καλά, δεν ανεβάζει υπερβολικούς θορύβους και αν οδηγήσεις ομαλά θα έχεις την κατανάλωση που προανέφερα. 

Στο δρόμο, αν και με ημιάκαμπτο άξονα πίσω, οι επιβάτες δεν θα καταλάβουν σκληρότητα, και στις στροφές το τιμόνι κόβει καλά, όμως θα πρέπει να προσέχεις τις στραβοτιμονιές, πάντα, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ESP.

Το Golf ήταν και παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές της κατηγορίας του και το υβριδικό σύστημα συνεισφέρει στη διατήρηση της εικόνας του.

 

Δημήτρης Μπαλής

Polo

 

Από την άλλη, η φρεσκαρισμένη έκδοση της 6ης γενιάς του Polo, παραμένει καλόγουστη αισθητικά. Με LED φωτιστικά µπρος – πίσω και νέους προφυλακτήρες, διατηρείται η αναγνωρισιμότητά του σε υψηλό επίπεδο. Με πληθωρικές διαστάσεις, μεγάλο μεταξόνιο (2,564 μ.) που επιτρέπει άνεση μετακίνησης σε 4 ενήλικες, και πορτ-μπαγκάζ που καλύπτει τις ανάγκες τους για ταξίδι (351 λίτρα όγκου), η ανανεωμένη έκδοση διαθέτει περισσότερα στοιχεία ψηφιακού εξοπλισμού. 

Το Digital Cockpit είναι το πλέον χαρακτηριστικό της καμπίνας, με την 8άρα οθόνη αφής, αλλά και το σπορτίφ τιμόνι με ελαφρώς επίπεδο κάτω τμήμα. Η απομίμηση ανθρακονημάτων σε γυαλιστερό τόνο, δίνει πιο σπορτίφ εικόνα, ενώ και τα καθίσματα συνεισφέρουν στο αξιοπρεπές εσωτερικό.

 

Δημήτρης Μπαλής

Polo

 

Η VW εφοδιάζει το μοντέλο με περισσότερα χαρακτηριστικά υποβοήθησης οδηγού, που κάνουν την οδήγηση αν όχι πιο εύκολη, τουλάχιστον πιο ασφαλή σε δύσκολες καταστάσεις. Κι αυτό επειδή υπάρχει το σύστημα που αναγνωρίζει πεζούς και ποδηλάτες, το σύστημα που σε διατηρεί στη λωρίδα σου, με παρεμβάσεις στο τιμόνι, το σύστημα που «διαβάζει» ότι μπορεί να είσαι κουρασμένος και να θέλεις μια μικρή στάση.

Και βέβαια, οι πιο νέοι σε ηλικία, θα βρουν εξοπλισμό που τους ικανοποιεί, και ειδικά το App Connect που μεταφέρει όλες τις λειτουργίες του smartphone.

 

Δημήτρης Μπαλής

Polo

Στην έκδοση του Polo, η VW δεν πρόσθεσε σύστημα ήπιας υβριδικές τεχνολογίας. Το τρικύλινδρο μοτέρ 1.0lt TSI, αποδίδει 95 ίππους από χαμηλά και είναι ιδιαίτερα ροπάτο. Το μοτέρ ακούγεται βέβαια στις χαμηλές στροφές, ενώ η συνεργασία με το 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων σου δίνει την αίσθηση ότι και μια έκτη δεν θα έκανε κακό. 

Η αυτονομία, με γεμάτο ρεζερβουάρ αγγίζει τα 590 χιλιόμετρα, με τη μέση κατανάλωση να κατεβαίνει κάτω από τα 7 λίτρα κι αυτό είναι καλό στις μέρες μας. 

Οδηγικά, είναι καλοστημένο, λίγο σφικτό στην ανάρτηση, αλλά απορροφά τις ανωμαλίες, ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας δίνει καλή αίσθηση και εν γένει έναν μέσο οδηγό θα τον ικανοποιήσει. 





ΠΗΓΗ