Εννέα στους δέκα Ουκρανούς μπορεί να αντιμετωπίσουν φτώχεια και ακραία οικονομική αβεβαιότητα, αν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι τον επόμενο χρόνο, εξαφανίζοντας δύο δεκαετίας οικονομικής ανάπτυξης.

O Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNPD), δήλωσε ότι η υπηρεσία του δουλεύει με την κυβέρνηση του Κιέβου για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, της απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Στόχος των προσπαθειών είναι η μεταφορά μετρητών σε οικογένειες για να αγοράσουν τρόφιμα και να παραμείνουν στην χώρα και η παράλληλη παροχή βασικών υπηρεσιών.

«Αν η σύγκρουση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα δούμε τα ποσοστά φτώχειας να αυξάνονται πάρα πολύ» δήλωσε ο Στάινερ στο Reuters. «Το ακραίο σενάριο είναι η συνολική κατάρρευση της οικονομίας, που θα οδηγήσει το 90% των ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας ή πολύ κοντά σε αυτό.»

Το όριο της φτώχειας ορίζεται γενικώς ως η αγοραστική δύναμη από 5 έως 12 ευρώ την ημέρα. Πριν την Ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, μόνο το 2% των Ουκρανών ζούσαν κάτω από το όριο των 5 ευρώ.

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της Ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεγκ Ουστένκο, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει υποδομές αξίας τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων και ότι το 50% των Ουκρανικών επιχειρήσεων έχουν κλείσει.

«Υπολογίζουμε ότι 18 χρόνια ανάπτυξης στην Ουκρανία, μπορούν να σβηστούν σε διάστημα 12-18 μηνών» δήλωσε ο Στάινερ.

Μεταφορές μετρητών

Το UNDP εξετάζει «δοκιασμένα και πετυχημένα» προγράμματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες εμπόλεμες καταστάσεις.

«Τα προγράμματα μεταφοράς μετρητών, σε χώρες όπως η Ουκρανία, όπου το οικονομικό σύστημα είναι ακόμα λειτουργικό και τα ΑΤΜ είναι διαθέσιμα, είναι ένας τρόπος για να βοηθηθούν άμεσα οι άνθρωποι, με μεταφορές μετρητών ή ένα προσωρινό, βασικό εισόδημα» δήλωσε ο Στάινερ. «Οι λογιστικές προκλήσεις είναι σημαντικές, αλλά όχι ανυπέρβλητες.»

«Οι ανακοινώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για παροχή πίστωσης και οικονομικές ενισχύσεις, προφανώς και θα βοηθήσουν τις Ουκρανικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα τέτοιο πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Στάινερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNDP, μία επιχείρηση επείγουσας μεταφοράς μετρητών, που θα κοστίσει περίπου 250 εκατ. δολάρια ανά μήνα, θα μπορέσει να καλύψει μερικώς τις απώλειες 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, που αναμένεται να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ενα πιο φιλόδοξο, προσωρινό πρόγραμμα βασικού εισοδήματος, που θα παρέχει 5 ευρώ κατ′ άτομο την ημέρα, θα στοιχίσει 430 εκατ. δολάρια τον μήνα.

Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2022, λόγω της Ρωσικής εισβολής, αλλά η εικόνα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη αν ο πόλεμος παραταθεί, σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ.

Στις 14 Μαρτίου η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε σχεδόν 220 εκατ. δολάρια επιπλέον και προσάρμοσε την οικονομική ενίσχυση για να βοηθήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας στους ευάλωτους πολίτες. Η επιπλέον ενίσχυση προστείθεται στα 723 εκατ. δολάρια που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα και είναι τμήμα ενός πακέτου 3 δισ. δολαρίων, το οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθεί να παραδώσει στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Στλάινερ έδωσε έμφαση στη σημασία της Ουκρανίας στις οικονομίες άλλων χωρών, ειδικά σε μία ομάδα Αφρικανικών εθνών που προμηθεύονται το ένα τρίτο των σιτηρών τους από την Ουκρανία και την Ρωσία.

«Παράλληλα, προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία 45 Αφρικανικών υπανάπτυκτων εθνών, να εξασφαλίσουμε το ψωμί τους» δήλωσε ο Στάινερ.





ΠΗΓΗ