Η επιδείνωση στις προμήθειες μικροτσίπ που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis να μειώσει τον κύκλιο εργασιών της στο κενρικό της εργοστάσιο στο Μέλφι της Ιταλίας, αρχής γενομένης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικάτων.

Η Ουκρανία είναι βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου νέον, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή μικροτσίπ, που ήδη είναι δυσεύρετα για τα αυτοκίνητα, ενώ η εισβολή της Μόσχας διακόπτει επίσης τις διόδους μεταφοράς.

«Η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, η δραματική κατάσταση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις περιοχές αυτές να αποτελούν κύριους παραγωγούς πρώτης ύλης για την κατασκευή μικροτσίπ, κάνει κάθε είδους σχεδιασμό όλο και πιο δύσκολο». ανέφεραν τα συνδικάτα μεταλλουργών σε κοινή δήλωση τους μετά τη συνάντηση με την εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, από τις 4 Απριλίου, οι εβδομαδιαίες βάρδιες παραγωγής θα μειωθούν σε 15 από 17, με αποτέλεσμα περίπου 1.500 εργαζόμενοι την ημέρα να τίθενται σε αναστολή εργασίας, ανέφεραν τα συνδικάτα.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το εργοστάσιο του Μέλφι στη νότια Ιταλία, όπου η Stellantis παράγει οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Compass και Renegade Jeep, ξανάρχισε τη λειτουργία της αυτή την εβδομάδα μετά από μια δεκαήμερη διακοπή που επηρέασε τους πάνω από 7.000 εργαζομένους του, εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ και διαμαρτυρίες από οδηγούς φορτηγών.

Ο όμιλος Stellantis κατασκευάζει τα αυτοκίνητα, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maseratti, Mopar, Opel, Peugeot, Ram και Vauxhall.





ΠΗΓΗ