Ένα τετράθυρο gran coupe αυτοκίνητο που ήρθε για να προκαλέσει τους λάτρεις της ηλεκτροκίνησης, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της BMW.

H νέα αμιγώς ηλεκτρική BMW i4 συνδυάζει την ευρυχωρία και την πρακτικότητα, με πολυτέλεια, καλαίσθητη εμφάνιση και τη νέα γενιά του συστήματος ελέγχου/λειτουργίας BMW iDrive, ενώ διαθέτει προηγμένες καινοτομίες στον τομέα αυτοματοποιημένης οδήγησης και συστημάτων στάθμευσης προσθέτουν άφθονο συναίσθημα στην οδηγική εμπειρία.

Στην Ελλάδα διατίθεται και οι δύο εκδόσεις. Η BMW i4 eDrive40 που φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα 250 kW/340 hp στον πίσω άξονα, που μεταφέρει την ισχύ στους πίσω τροχούς και με μπαταρία 81 kWh καθαρή χωρητικότητα, χαρίζει μέγιστη αυτονομία έως 590 χλμ.

Η BMW i4 M50, ένα μοντέλο υψηλών επιδόσεων της BMW M GmbH, χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και έναν ακόμα στον πίσω άξονα, προσφέροντας συνολική ισχύ συστήματος 400 kW/544 hp και με ίδια μπαταρία η αυτονομία του φτάνει έως τα 510 χλμ.

Με κέντρο βάρους έως 53 χλστ. χαμηλότερο από αυτό της BMW Σειράς 3 Sedan, ομοιόμορφη κατανομή βάρους, και στρεπτικά άκαμπτο και ελαφρύ αμάξωμα, με πολύ καλή αεροδυναμική (συντελεστής 0,24), μακρύ μεταξόνιο και φαρδιά μετατρόχια, το νέο ηλεκτρικό μοντέλο δείχνει αμέσως αρετές στον δρόμο.

Η στάνταρ τεχνολογία πλαισίου της BMW i4 περιλαμβάνει εμπρός άξονα δύο συνδέσμων με γόνατα ελατηρίων και πίσω άξονα πέντε συνδέσμων με ειδική ρύθμιση, αμορτισέρ που ρυθμίζουν συνεχώς την απόσβεσή τους ανάλογα με την αντίστοιχη διαδρομή των ελατηρίων (lift-related dampers), ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης Servotronic, ένα ολοκληρωμένο σύστημα πέδησης και πίσω αερανάρτηση. Η προηγμένη διαχείριση ολίσθησης τροχών βελτιστοποιεί την πρόσφυση και κατευθυντική ευστάθεια σε όλες τις οδικές και καιρικές συνθήκες. Το εξαιρετικά γρήγορο και ακριβές σύστημα τοποθετείται στάνταρ στην BMW i4 ενώ συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης για πρώτη φορά.

Επίσης, η προσαρμοζόμενη ανάκτηση ενέργειας αυξάνει την απόδοση και την αυτονομία της BMW i4. Η ευφυής διασύνδεση του συστήματος κίνησης συνεπάγεται ότι το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης μπορεί να προσαρμοστεί στις οδικές συνθήκες, όπως ανιχνεύονται από δεδομένα του συστήματος πλοήγησης και τους αισθητήρες των συστημάτων υποστήριξης του οδηγού. Για παράδειγμα, όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε μία διασταύρωση, η ισχύς ανάκτησης ενέργειας μπορεί να αυξηθεί και η ενέργεια να τροφοδοτηθεί στη μπαταρία υψηλής τάσης ενώ παράγεται και η απαιτούμενη ισχύς πέδησης. Από την άλλη, στον ανοιχτό δρόμο, η λειτουργία coasting (ρολάρισμα) ενεργοποιείται όποτε ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι.

Εναλλακτικά, στη θέση D, ένα υψηλό, μεσαίο ή χαμηλό επίπεδο Brake Energy Regeneration για όλες τις οδηγικές συνθήκες μπορεί να επιλέγεται στο μενού BMW iDrive. Στη θέση B, ενεργοποιείται αυτόματα ένα υψηλό επίπεδο ανάκτησης ενέργειας, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική αίσθηση ‘one-pedal’.

Η νέα BMW i4 εφοδιάζεται με περίπου 40 λειτουργίες υποστήριξης οδηγού. Ξεχωρίζουν το Active Cruise Control με αυτόματο Speed Limit Assist, η παρακολούθηση διαδρομής, η λειτουργία ανίχνευσης φωτεινού σηματοδότη (διατίθεται στη Γερμανία), και τα Steering και Lane Control Assistant. Στάνταρ είναι και τα: Προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, Speed Limit Info, Lane Departure Warning, Park Distance Control και Reversing Assist Camera προσφέρονται στάνταρ.

Οι τιμές ξεκινούν από τις 54.850 ευρώ (με ΦΠΑ) για την έκδοση eDrive40 (λαμβάνει και κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά») και η έκδοση Μ50 από τις 69.750 ευρώ.





ΠΗΓΗ