Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μπορούν να αυξηθούν αρκετά ώστε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, εάν επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης του 20% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή της, η ανεξάρτητη ομάδα think tank για το κλίμα, Ember.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 23% το 2021, ενώ η παροχή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 14% την ίδια περίοδο. Μαζί, και οι δύο ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευαν το 10,3% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, αύξηση 1% από το 2020.

Η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ είχαν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές, μετατρέποντας περίπου το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε αιολική και ηλιακή ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανεμογεννήτρια σε αιολικό πάρκο στην επαρχία Μπακ Λιέ, στο Βιτενάμ.
Ανεμογεννήτρια σε αιολικό πάρκο στην επαρχία Μπακ Λιέ, στο Βιτενάμ.

«Εάν αυτές οι τάσεις μπορούν να αναπαραχθούν παγκοσμίως και να διατηρηθούν, ο τομέας της ενέργειας θα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη της μείωσης της υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει η Ember στην έκθεσή της.

Το κύριο ζήτημα που επιβραδύνει επί του παρόντος τον ρυθμό ανάπτυξης είναι οι διαφόρων ειδών περιορισμοί, όπως για παράδειγμα, αν οι κυβερνήσεις θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη πρέπει να λύσουν προβλήματα που επιβραδύνουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής της Ember, Ντέιβ Τζόουνς.

Ωστόσο, παρά τα κέρδη σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξή της από το 1985, σημειώνοντας αύξηση 9% το 2021 στις 10.042 τεραβατώρες (TWh), ή 59% της συνολικής ζήτησης.

Ανεμογεννήτρια στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Eneco Luchterduinen κοντά στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Ανεμογεννήτρια στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Eneco Luchterduinen κοντά στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Αυτό σημειώθηκε σε ένα έτος ταχείας ανάκαμψης της ζήτησης, καθώς το 2021 παρτηρήθηκε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ετήσια αύξηση 1.414 TWh στην παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, αύξηση 5,4%, ισοδύναμη με την προσθήκη μιας νέας Ινδίας στον χάρτη.

«Πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο όπου η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να καλύψουν τη νέα ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Εάν διατηρήσουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης που βλέπουμε, θα είμαστε εκεί που θέλουμε σύντομα», δήλωσε ο Ντέιβ Τζόουνς.

Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης καταγράφηκε στην Κίνα, αυξημένη κατά 13% το 2021, σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2019.

Ένα σύστημα αιολικής ενέργειας κατασκευασμένο από πλαστικές λεκάνες σε βάρκα σε πλωτό χωριό στο Ανόι του Βιετνάμ.
Ένα σύστημα αιολικής ενέργειας κατασκευασμένο από πλαστικές λεκάνες σε βάρκα σε πλωτό χωριό στο Ανόι του Βιετνάμ.

Nguyen Huy Kham via REUTERS

Η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά πέρασε για πρώτη φορά το ένα δέκατο της παραγωγής ενέργειας από αιολική και ηλιακή, μαζί με έξι άλλες χώρες.

Η Κίνα «παρουσιάζει όχι μόνο επίπεδα ρεκόρ αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά και επίπεδα ρεκόρ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική, η πυρηνική και η βιοενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή άνθρακα θα αρχίσει να μειώνεται», σημειώνει Ντέιβ Τζόουνς.

«Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό».

Η Κίνα σχεδιάζει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον άνθρακα ως βασική πηγή ενέργειας, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει την οικονομική σταθερότητα με τους μακροπρόθεσμους στόχους της για το κλίμα.





ΠΗΓΗ