Με την κρίση του κόστους ζωής τώρα σε πλήρη ισχύ και λόγω της καταστροφής εκατομμυρίων νοικοκυριών, πολλοί από εμάς αναζητούμε τρόπους για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος.
Επομένως, είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είδη στα σπίτια μας έχουν υψηλότερο κόστος από άλλα. Και φαίνεται ότι δεν είναι όλες οι συσκευές κουζίνας ίδιες. Μερικές απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια από άλλες.
Οι ψυγειοκαταψύκτες μας, ο φούρνος οι εστίες, οι βραστήρες και οι ανεμιστήρες μας είναι μερικοί από τους χειρότερους «παραβάτες». Σύμφωνα με τους ειδικούς των κουζινών Kesseler, αυτές οι συσκευές, όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά κι όχι αποτελεσματικά, μπορούν να αυξήσουν το κόστος.
Αλλά δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε το ψυγείο από την πρίζα, σωστά; Ούτε να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τις κουζίνες μας.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το κόστος. Έτσι, ζητήσαμε από την Kesseler, καθώς και το MoneySupermarket.com, εύκολες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας..
1. Ας ελέγξουμε τις θερμοκρασίες του ψυγείου και του καταψύκτη μας
Οι ειδικοί στο Kesseler λένε στη HuffPost: «Εάν ο καταψύκτης του ψυγείου μας επιτρέπει να αλλάξουμε τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, ας σκεφτούμε τι βάζουμε εκεί και αν χρειαζόμαστε να είναι πραγματικά παγωμένο ή απλώς κρύο για να το διατηρήσουμε ασφαλές και υγιές. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλώσει τις θερμοκρασίες των ψυγείων τους πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας για να διατηρηθεί η θερμοκρασία χαμηλά, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα της πόρτας, επιτρέποντας στον κρύο αέρα να διαφύγει».
Αναφέρουν επίσης πώς να μειώσουμε το κόστος των ψυγείων κρασιού (που πολλοί από εμάς μπορεί να μην έχουμε), αλλά αν το κάνουμε, μπορούμε να σκεφτούμε ποια κρασιά βάζουμε εκεί και την απαιτούμενη θερμοκρασία αποθήκευσης. Πολλοί άνθρωποι χαμηλώνουν υπερβολικά τα ψυγεία που αποθηκεύουν τα κρασιά τους.
«Ένα ελαφρύτερο λευκό κρασί όπως το Pinot Grigiot ή το Sauvignon Blanc θα πρέπει να σερβίρεται μεταξύ 7-10 βαθμών Κελσίου, ενώ ένα λευκό κρασί με περισσότερο σώμα όπως το Chardonnay θα πρέπει να σερβίρεται σε θερμότερη θερμοκρασία 10-13 βαθμών Κελσίου, που σημαίνει ότι μπορούμε ενεργοποιήσουμε τον θερμοστάτη του ψυκτικού συγκροτήματος και χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ενέργεια», είπαν.
2. Ας χρησιμοποιήσουμε φριτέζα αντί για φούρνο
Όσον αφορά το μαγείρεμα, μια φριτέζα αέρα μπορεί να είναι ένας πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος μαγειρέματος.
Ανθρωποι της Keseller αναφέρουν: «Μια μέση φριτέζα αέρα θα χρησιμοποιεί περίπου 0,75 kWh για μισή ώρα μαγειρέματος (και χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να φτάσει στη θερμοκρασία). Αντίθετα, ο μέσος φούρνος θα χρειαστεί 10 λεπτά μόνο για να φτάσει στη θερμοκρασία μαγειρέματος και, στη συνέχεια, 30 λεπτά ψησίματος θα χρησιμοποιήσει κατά μέσο όρο 1,5 kWh.
«Ως εκ τούτου, η χρήση της φριτέζας μπορεί πράγματι να μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και επίσης συχνά επιτρέπει και πιο υγιεινές επιλογές, επομένως υπάρχουν δύο οφέλη».
3. Χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων όπου μπορούμε
Μερικά πιάτα μπορούν να μαγειρευτούν εξίσου καλά στο φούρνο μικροκυμάτων με τον φούρνο, αλλά το πρώτο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το δεύτερο.
Τα μικροκύματα είναι αρκετά ενεργειακά αποδοτικά. Σύμφωνα με το Energy Saving Trust, η χρήση φούρνου μικροκυμάτων (800W, κατηγορία Ε) θα χρησιμοποιεί περίπου 0,09 kWh ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε πέντε λεπτά.
4. Ας χρησιμοποιήσουμε λιγότερο νερό στους βραστήρες μας
Το να γεμίζουμε υπερβολικά τον βραστήρα τον αναγκάζει να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να βράσει το νερό, καταναλώνοντας άσκοπα ενέργεια. Πολλοί άνθρωποι απλώς γεμίζουν το βραστήρα μία φορά και στη συνέχεια φτιάχνουν τρία/τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα από το ίδιο νερό, πληρώνοντας για να ζεστάνουν ξανά και ξανά αυτό το νερό πολλές φορές. Ο μέσος βραστήρας θα χρησιμοποιεί 3000 Watt ηλεκτρικής ενέργειας την ώρα.
Εάν βράζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα φλιτζάνι τσάι τη φορά, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ενέργειας έως και 75% σε σχέση με το να γεμίζουμε τον βραστήρα με νερό κάθε φορά.
5. Ας πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλότερη θερμοκρασία
Το Money Supermarket λέει ότι το πλύσιμο στους 30 βαθμούς και όχι στους 40 μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αν μπορούμε να κόψουμε έναν κύκλο πλύσης την εβδομάδα, θα μειώσουμε 5 λίρες (5,99 ευρώ) από τον ετήσιο λογαριασμό μας.
6. Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε αποδοτικές συσκευές;
Οι αυξήσεις του κόστους ζωής αφήνουν ελάχιστα περιθώρια να ξοδέψετε σε νέα gadget, αλλά αν οι παλιές μας συσκευές είναι πολύ κοντά στην απόσυρση, ίσως είναι καιρός να επενδύσουμε σε καλύτερες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας.
Η Money Supermarket λέει ότι η επιλογή ενός προϊόντος με υψηλή βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης μπορεί να αξίζει την επένδυση…
7. Ας απενεργοποιήσουμε τις συσκευές που δεν είναι σε χρήση
Τέλος, θα πρέπει επίσης να απενεργοποιήσουμε τις συσκευές που βρίσκονται στην πρίζα (και δεν είναι σε χρήση) για να εξοικονομήσουμε κατά μέσο όρο 30 λίρες (35.93 ευρώ) ετησίως, λέει ιστότοπος εξοικονόμησης χρημάτων.
Ας χρησιμοποιήσουμε πρίζες που μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν μέσω του τηλεφώνου μας, για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε απενεργοποιήσει τις αχρησιμοποίητες συσκευές. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε φθηνότερα βύσματα χρονοδιακόπτη για να προγραμματίσουμε την απενεργοποίηση των συσκευών.