Mark Meredith via Getty Images

Επεσαν οι τελικές υπογραφές για τη μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του Golf – Βόρειο Αφάντου στην M.A. Aggeliades Hellas.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης και ο νόμιμος εκπρόσωπος της M.A. Aggeliades Hellas, Γιώργος Μυλωνογιάννης υπέγραψαν τη συμφωνία για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 26,9 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων.

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. 

To Golf – Βόρειο Αφάντου είναι παραθαλλάσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 1.328 στρεμμάτων. Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) περιλαμβάνονται ζώνη τουρισμού – αναψυχής, με ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του ήδη λειτουργούντος γηπέδου γκολφ, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, ζώνη παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ζώνη προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου.

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη συνεδρίασή του ενέκρινε το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) υποβολής βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. 

Στη συνέχεια ανακήρυξε τη REDS A.E., του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ως Πρώτο Επιλέξιμο Επενδυτή, καθώς πλειοδότησε στο eAuction με βελτιωμένη προσφορά συνολικού ύψους 42.237.679,20 ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία 40,2 εκατ. ευρώ).

Το e-Auction δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας, οδηγώντας σε υψηλά τιμήματα, με τη βελτιωμένη προσφορά να είναι κατά 77,8% αυξημένη σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 22,6 εκατ. ευρώ. 

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στον διαγωνισμό αξιοποίησης του ακινήτου στις Γούρνες για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν οι Eurobank και Cerved Υπηρεσίες Ακινήτων ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η Ποταμίτης Βεκρής Δικηγορική Εταιρεία ως νομικός σύμβουλος και οι Δέκαθλον και Cerved Υπηρεσίες Ακινήτων ως τεχνικός σύμβουλος. Η διαδικασία του e-Auction διενεργήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαχειρίζεται η εταιρεία Eurobank Holdings. 

Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σε εκτάσεις όμορες του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.





ΠΗΓΗ