Παραθυράκι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εντόπισε ευρωπαϊκή τράπεζα επιτρέποντας σε διυλιστήρια πετρελαίου της κεντρικής Ευρώπης, να πληρώσουν τα τέλη διαμετακόμισης και να ανοίξουν τις ρωσικές στρόφιγγες.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά το Ουγγρικό διυλιστήριο MOL (MOLB.BU), μια ευρωπαϊκή τράπεζα κατάφερε να παρακάμψει τις κυρώσεις, ώστε το σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft να πληρώσει τα τέλη διέλευσης ρωσικού πετρελαίου από τους Ουκρανικούς αγωγούς.

Τα χρήματα κατατέθηκαν στην τράπεζα για λογαριασμό της ρωσικής Transneft, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ροές πετρελαίου προς την Τσεχική Δημοκρατία, που είχαν διακοπή την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο και για μελλοντικές πληρωμές προς τη Μόσχα.

Η ρωσική Transneft, που μονοπωλεί τους αγωγούς πετρελαίου, υποστήριξε πως οι προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba είχαν αναστείλει για την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από τις 4 Αυγούστου, λόγω μη πληρωμής στα τέλη διέλευσης προς στην ουκρανική εταιρεία διαμετακόμισης Ukrtransnafta.

Κι ενώ οι ροές προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ξεκίνησαν ξανά την Τετάρτη, όταν το ουγγρικό διυλιστήριο MOL (MOLB.BU) και η σλοβακική μονάδα Slovnaft βρήκαν λύση πληρώνοντας οι ίδιοι το τέλος στην ουκρανική εταιρεία διαμετακόμισης Ukrtransnafta, η Τσεχική Δημοκρατία έμεινε εκτός.

Ολλανδική τράπεζα

«Η τράπεζα επανεξέτασε την αρχικά μπλοκαρισμένη πληρωμή μεταξύ εταιρειών διαμετακόμισης για το τέλος διέλευσης και βρήκε τρόπο να το κάνει αποδεκτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Slovnaft, Άντον Μόλναρ.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι το πλαίσιο που δημιουργήθηκε για την παράκαμψη των κυρώσεων είναι λειτουργικό και μπορεί να λειτουργήσει ως μια μακροπρόθεσμη λύση», είπε.

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν, ότι πίσω από το παραθυράκι βρίσκεται η ολλανδική τράπεζα ING (INGA.AS).

Από την πλευρά της, η ρωσική Transneft επιβεβαίωσε ότι η πληρωμή για τη μεταφορά πετρελαίου προς την Τσεχική Δημοκρατία έφτασε σε ρωσική τράπεζα και ότι αναμένεται η επιβεβαίωση από την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

«Αναμένουμε επιβεβαίωση από την Ukrtransnafta για τη μεταφορά κεφαλαίων προκειμένου να ανοίξει η άντληση πετρελαίου προς την Τσεχία», δήλωσε στο RIA ο Ιγκόρ Ντιομίν, βοηθός του προέδρου της Transneft.

Υπογράμμισε δε, οτι «όσον αφορά τις πληρωμές που έγιναν, θα τις λάβουμε υπόψη για περαιτέρω αμοιβαίους διακανονισμούς».

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξαρτώνται εν μέρει από το ρωσικό πετρέλαιο και σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Εχουν εξασφαλίσει την εξαίρεσή τους από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως ότου προσαρμόσουν τις ναυτιλιακές τους διαδρομές και τα διυλιστήρια ώστε να δέχονται και άλλο πετρέλαιο πλην του ρωσικού.

Η τσεχική εταιρεία διαμετακόμισης πετρελαίου MERO, η οποία εκμεταλλεύεται το τσεχικό τμήμα του αγωγού Druzhba, δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για την κατάσταση της πληρωμής.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της, Γιάροσλαβ Παντούτσεκ δήλωσε πως οι ροές προς την Τσεχική Δημοκρατία θα ξεκινήσουν και πάλι μετά την επίλυση του ζητήματος πληρωμών.

ΠΗΓΗ