Δεδομένης της διαφαινόμενης πορείας των προκρατήσεων των ξενοδοχείων για το 2022, καθώς η ζήτηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών, η Eurobank ανακοίνωσε νέο πακέτο παρεμβάσεων στήριξης του ελληνικού τουρισμού, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που αν προστεθούν στα προηγούμενα 750 εκατ. που ανακοινώθηκαν το 2020, τότε φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, το διάστημα 2020 – 2024.

Το 2022 αναμένεται να είναι εκρηκτική χρονιά, και ήδη ορισμένα ξενοδοχεία, έχουν καλύψει το 40-50% της ζήτησης του 2022. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία των προκρατήσεων, αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου να έχει καλυφθεί όλη η προσφορά της χώρας και μάλιστα σε καλές τιμές, πιο υψηλές από το 2019. Πάντα, βέβαια, με την αβεβαιότητα της πανδημίας.

Εχοντας ως μέτρο σύγκρισης το 2019, οι αρχικές προβλέψεις για το 2021 ήταν η ανάκτηση του 40% – 50% των εσόδων του 2019. Όμως, η πορεία του ελληνικού τουρισμού, σε Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο (κυρίως), ανέτρεψε τις προβλέψεις και αυτή τη στιγμή τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ ή το 55%  του 2019, ενώ αν κλείσουν καλά οι Νοέμβριος και Δεκέμβριος, τότε ίσως επιτευχθεί και το πλέον αισιόδοξο σενάριο για έσοδα 12 δισ. ευρώ ή περίπου το 67 % του 2019.

Η Eurobank, με έρευνα που έκανε σε 140 ξενοδοχεία πελατών της, κυρίως 4 και 5 αστέρων, που διαθέτουν 36.000 δωμάτια (αντιστοιχεί το 17% της δυναμικής της χώρας), διαπίστωσε ότι τα έσοδα αναμένονται στο 75,4% του 2019, με τις Κυκλάδες να παρουσιάζουν την καλύτερη επίδοση, 83%, έναντι 77% της Κρήτης, 76% των Δωδεκανήσων, 74% των Ιόνιων νησιών, 54% της Θεσσαλονίκης και 53% της Αθήνας. Μάλιστα, τα 5στερα resort ανακτούν το 81% των εσόδων του 2019, τα 4στερα το 69% και τα ξενοδοχεία πόλης, μόλις το 57% κι εκεί έγκειται το ζήτημα, για το μέλλον.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου, με ανώτερα στελέχη της τράπεζας, παρουσίασαν δέσμη 5 μέτρων στήριξης του ελληνικού τουρισμού, και συγκεκριμένα:

  1. Νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και για ανακαινίσεις / επεκτάσεις δωματίων στις κατηγορίες των 5 και των 4 αστέρων.
  2. Παρέχει δύο νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG: «Επιχειρώ Βιώσιμα στον τουρισμό» για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον τουρισμό», για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφισταμένων μονάδων ή / και ανέγερση νέων που πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.
  3. Στηρίζει τους πελάτες της για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), μέσω παροχής εξειδικευμένης ενημέρωσης για το πρόγραμμα και άμεση αξιολόγηση της βιωσιμότητας του επενδυτικού τους σχεδίου με σκοπό τη χρηματοδότησή τους. Η Τράπεζα αναμένει ότι, τουλάχιστον, το 50% των χρηματοδοτήσεων που αφορούν ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή νέες κατασκευές, θα παρασχεθούν μέσω του πλαισίου του RRF.
  4. Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαθέτει το Business Banking Τουρισμός, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προνομίων σε τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες, που παρέχονται από τρίτες εταιρείες (προνομιακή τιμολόγηση / έκπτωση για τους πελάτες της Τράπεζας). Το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και υλοποιείται για 12η χρονιά. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Business Banking Τουρισμός και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αξιοποίηση των κονδυλίων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, RRF), προσφέρονται οι εξής δυνατότητες: Αναζήτηση της κατάλληλης δράσης, υποστήριξη του φακέλου μέσω Δικτύου εξωτερικών Συμβούλων με προνομιακούς όρους για τους πελάτες της Τράπεζας, και χρηματοδοτικές λύσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης, καθώς και πρόσβαση σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες επιλέξιμες για τις Δράσεις, με προνομιακούς όρους, μέσω του πρώτου ηλεκτρονικού Marketplace για επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
  5. Διαμορφώνει λύσεις Factoring για την άμεση στήριξη προμηθευτών ξενοδοχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προηγούμενες παρεμβάσεις, που ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2020, η Eurobank ανέστειλε δόσεις κεφαλαίου για το 2020 και για το 2021 συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκε πως αρκετοί πελάτες επέλεξαν, εν τέλει, να μην κάνουν χρήση των συγκεκριμένων μέτρων. Επίσης, χορηγήθηκαν νέα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ποσού 230 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκαν εγκαίρως όλα τα μέτρα στήριξης της πολιτείας, μέσω και των προγραμμάτων επιδότησης τόκων, Γέφυρα κ.ά.

Καταλήγοντας, η Eurobank επενδύει στο μέλλον, με επίγνωση των μεγάλων ευκαιριών του νέου ανοδικού οικονομικού κύκλου, αλλά και ισχυρών προκλήσεων, όπως η ανάπτυξη σύγχρονων δημοσίων υποδομών, η ψηφιοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη στη βάση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) και η εξασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, καίριας σημασίας για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.





ΠΗΓΗ