Είχε προαναγγελθεί από καιρό, ωρίμασε και τώρα γίνεται πράξη. Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, προχώρησε στη σύσταση εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ  Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.», με έδρα την Ελευσίνα, προκειμένου να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο της θαλάσσιας διασύνδεσης της Ελευσίνας με τον Πειραιά.

Τα πλοιάρια θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο, διαδραστικό πρόγραμμα θαλάσσιας σύνδεσης – περιήγησης – αναψυχής, που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στην Ελευσίνα, ενώνοντας 7 Δήμους (Πειραιά, Κερατσινίου–Δραπετσώνας, Περάματος, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Σαλαμίνας, Ελευσίνας) και αναδεικνύοντας τα ιστορικά σημεία της διαδρομής στα νερά όπου πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Η καινοτόμος δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με την Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την στήριξη των εκδηλώσεων που θα τελεστούν σε χώρους της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ελευσίνας για τους εορτασμούς της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. 

Τα εγκαίνια της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού θα πραγματοποιήσει η Αθηναϊκή τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» σε μία λαμπρή τελετή, που χρονικά σχεδιάζεται να συμπέσει με την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της «Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» τον Ιανουάριο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θαλάσσια Ιερά Οδός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχει ως απώτερο στόχο την  πολιτιστική – τουριστική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής της Δυτικής Αττικής με τη δημιουργία ενός μόνιμου θεσμού πόλου – ανάπτυξης, ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2023 ως ένας μεγάλος πολιτιστικός – τουριστικός προορισμός, που θα απευθύνεται στους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων που έρχονται στον  Πειραιά τους θερινούς μήνες και στους μαθητές των σχολείων κατά τους χειμερινούς μήνες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.    

Σύμφωνα με το καταστατικό της, η εταιρεία  μπορεί να συστήσει Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος από την «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και τους Δήμους Ελευσίνας, Πειραιά,  Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου. Διαχειριστής της εταιρείας ορίζεται ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ ή όποιο άλλο πρόσωπο επιλέξει με απόφασή της η συνέλευση των εταίρων και δεν θα λαμβάνει καμία αμοιβή. Για την πρώτη εταιρική χρήση η διαχείριση ανατίθεται στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και εμπνευστή της δράσης Απόστολο Καμαρινάκη.

ΠΗΓΗ