Στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η οποία διεξήχθη στην Σεβίλλη υπό τον πρόεδρο της General Robert Brieger, ο οποίος κήρυξε και την έναρξή της.

Στη Σύνοδο απηύθυνε χαιρετισμό ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Josep Borrell Fontelles, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας.

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Σεβίλλη.ΓΕΕΘΑ

Κατά της Συνόδου, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και εξετάστηκαν οι προοπτικές υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων της στον βραχύ – μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία.

Ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των κύριων στόχων του Θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με εστίαση στην ανάπτυξη της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης, στην πρόοδο υλοποίησης των Ενδεχόμενων Επιχειρησιακών Σχεδίων, καθώς και στην εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων εκτός των συνόρων της, στο πλαίσιο της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας το 2025.

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Σεβίλλη.ΓΕΕΘΑ

Ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου ήταν η τρέχουσα κατάσταση και η εξέλιξη των αποστολών της ΕΕ στην περιοχή του Σαχέλ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Αφρικής, με σημαντικές συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και ευρύτερα αυτής, εστιάζοντας σε θέματα εκπαίδευσης στις εν λόγω περιοχές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αποστολές στο Μάλι και στο Νίγηρα, ενώ έγινε αναφορά στην υπό σύσταση δράση της ΕΕ στον Κόλπο της Γουινέας, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας – ΚΠΑΑ.

Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας επί των προβλέψεων του Σχεδίου Ανάπτυξης Δυνατοτήτων, εν όψει της παρουσίασης των επικαιροποιημένων προτεραιοτήτων του Σχεδίου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο ΥΠΑΜ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Σεβίλλη.ΓΕΕΘΑ

Στην τελευταία θεματική ενότητα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις δράσεις της επιχείρησης EUFOR ALTHEA. Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνησαν να συνεχίσουν την υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με συνδυασμένες εκπαιδευτικές και μεγάλης κλίμακας τακτικές ασκήσεις, για την επίτευξη των στόχων της αποστολής.

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Γάλλο ομόλογο του Στρατηγό Thierry Burkhard.ΓΕΕΘΑ

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διμερή συνάντηση με τους Ομολόγους του Γάλλο General Thierry Burkhard και Λιθουανό General Valdemaras Rupšys, με τους οποίους σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, καθώς επίσης και στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της.





ΠΗΓΗ