Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 βρίσκονται σε υπηρεσία πάνω από 40 χρόνια στον Ελληνικό Στρατό, διατίθενται σε μεγάλους αριθμούς στις εκδόσεις Α1 και Α2 και μπορούν να επιχειρήσουν σχεδόν παντού.
Ωστόσο, λόγω της παλαιότητας τους, δεν είναι λίγες οι φωνές στο Πεντάγωνο που υποστηρίζουν την αντικατάσταση τους με νεότερου τύπου ΤΟΜΠ, καθώς -όπως λένε- τα Μ113 πλέον έχουν ελλιπή θωράκιση.
Ο ελληνικός στρατός διάθέτει περίπου 2.400 “παπάκια” Μ113, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν κατα περίπτωση από 6 ως 10 στρατιώτες. Επειδή ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος είναι δύσκολο να αντικατασταθούν εξ ολοκλήρου, με το ΓΕΣ να σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό μερικού αριθμού απο αυτά. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά ενίσχυση της ισχύος πυρός, της θωράκισης, αλλά και στην ευκινησία των τεθωρακισμένων οχημάτων για να μπορούν να επιβιώσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Το M113 σχεδιάστηκε κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και σε σύγχρονους πολέμους, όπως του Ιράκ, της Ουκρανίας-Ρωσίας και του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχοντας υποστεί αρκετές αναβαθμίσεις.
Τα συμπεράσματα απο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδας της Γάζας έδειξε ότι τα Μ113 με ορισμένες βελτιώσεις αντέχουν στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις. Οι ισραηλινοί έχουν φτιάξει ένα σχετικά χαμηλού κόστους πρόγραμμα αναβάθμισης για τα Μ113 που διαθέτουν, το οποίο είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Οι Ισραηλινοί για την ακρίβεια στη στόχευση, αλλά και την πρόληψη παράπλευρων ζημιών, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν στα Μ113 τους «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» – networked precision fire system. Πρόκειται για το «Iron Sting», ένα πυρομαχικό όλμου με πρωτοφανή ακρίβεια στο χτύπημα του στόχου, καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS. Μάλιστα οι δοκιμές του συστήματος έγιναν επι του πεδίου, σε πραγματικές συνθήκες, καθώς η ανάπτυξη του ολοκληρώθηκε λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος με τη Χαμάς.
Το «Iron Sting» αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, έχει βεληνεκές 1-12 χλμ. και μπορεί να διαπεράσει διπλά οπλισμένο σκυρόδεμα με υψηλής τεχνολογίας όλμο 120 χιλιοστών. Το “σιδερένιο τσίμπημα” όπως ονομάζεται στα ελληνικά δύναται να τοποθετηθεί τόσο σε τζιπ Hammer όσο και στα Μ113.
Στρατιωτικές Πηγές αναφέρουν στο CNN Greece oτι “ο ελληνικός στρατός έχει ζητήσει από τους ισραηλινούς ενημέρωση για το κόστος, το επίπεδο αναβάθμισης και τον χρόνο που απαιτείται για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε ελληνικά M113″. Οι Ισραηλινοί έχουν τοποθετήσει στα M113 που διαθέτουν νέους πιο δυνατούς κινητήρες και έχουν βελτιώσει το επίπεδο θωράκισης, που θεωρείται απαραίτητο και για τα M113 του ελληνικού στρατού.
Θυμίζουμε ότι η παραλαβή των συνολικά 1.200 θωρακισμένων Μ11 17 από το πλεόνασμα των ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακούφισε εν μέρει τον Στρατό Ξηράς, ενώ παράλληλα το ΓΕΣ συνεχίζει να πιέζει για να προχωρήσει η παραλαβή των 500 ΤΟΜΑ Bradley στην έκδοση Μ2Α2.