Το νέο πρόσωπο
Τα σήματα που εκπέμπονται από κυβερνητικής πλευράς κατατείνουν στο ότι αυτή η αναζήτηση θα κορυφωθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολιτική σταχυολόγηση των υποψηφίων οι οποίοι θα συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που θα αντανακλούν την στόχευση της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας. Δηλαδή μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και με επιχειρησιακό υπόβαθρο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου χαρτοφυλακίου.
«Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε με ένα συγκεκριμένο σχήμα για μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Σε αυτή την επιμονή, δηλαδή στη λογική της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών ανθρώπων που θα συμβολίζουν συναίνεση και προσανατολισμό προς τα αύριο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι άλλοι είναι προσηλωμένοι σταθερά στο παρελθόν, ακόμα και με τους όρους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να ερμηνεύουν την πραγματικότητα», ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, στην οποία έριχνε βαριά τη σκιά της η υπόθεση του ναυάρχου Αποστολάκη.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν για τη θέση που τελικώς δεν κατέλαβε ο Ευάγγελος Αποστολάκης να εξετάζεται η επιστροφή… στην ενέργεια ακόμη ενός στελέχους που έχει σταδιοδρομήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν λησμονείται ότι προτού ενσκήψει η ανατροπή με τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, την περιγραφή των καθηκόντων του παρ’ ολίγον υπουργού Πολιτικής Προστασίας, συνόδευε η χαρακτηριστική αποστροφή ότι «μπορεί να βάλει σε τάξη στην Πυροσβεστική». Δε, στις αρμοδιότητες του επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου, εκτός από τον συντονισμό του πυροσβεστικού σώματος, θα περιλαμβάνονται και οι κρίσεις που έπονται το αμέσως προσεχές διάστημα.
Κάποιοι αξιωματούχοι μάλιστα αφού υπενθύμιζαν το σήμα του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή την υπουργοποίηση Θεοδωρικάκου που: «δείχνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή», ανέφεραν με νόημα ότι υπάρχει μια διαθέσιμη υποψηφιότητα με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το παρασκήνιο
Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τη στάση που τελικώς επέλεξε να κρατήσει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η πρώτη, επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν δια στόματος Γιάννη Οικονόμου ότι «ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του». Τη διαδέχθηκε η αναλυτική περιγραφή μιας αλληλουχίας γεγονότων, από το παρασκήνιο των επαφών, που κατά την κυβέρνηση επουδενί δεν προμήνυαν την αλλαγή ρότας του Ευάγγελου Αποστολάκη.
Όπως έλεγαν στο CNN Greece, κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου και οι προτεραιότητες του νέου υπουργείου. Την Δευτέρα το βράδυ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του την οποία θεώρησε «μεγάλη τιμή». Η συνομιλία έκλεισε με συζήτηση για το χαρακτήρα των νέων καθηκόντων. Το πρωί πριν από τον ανασχηματισμό ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα, ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.
Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έλαβε την απάντηση ότι ο νέος Υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.