Δεν θέλω να κρίνω αν ο πρόσφατος μετασχηματισμός ήταν πετυχημένος ή αποτυχημένος. Ο λαός θα το κρίνει. Απλά ο μετασχηματισμός μου δίνει μια ευκαιρία να μιλήσω για πολιτική, πολιτικούς και μη πολιτικούς.

Στην πολιτική χρειάζονται ηγέτες και ακόλουθοι, φίλοι και εχθροί, επιτυχημένοι και αποτυχημένοι, άτομα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά και άτομα που πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, δηλαδή αποδιοπομπαίοι τράγοι ή Ιφιγένειες. Ο μεν κ. Χρυσοχοΐδης προφανώς υπέπεσε στην τελευταία κατηγορία, αλλά ο κ. Αποστολάκης πού υπέπεσε;

Για να ξεκινήσουμε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, κάποιος έπρεπε να λάβει το πολιτικό κόστος των πυρκαγιών, συνεπώς ποιος άλλος από τον πολιτικό προϊστάμενο; Επιπροσθέτως, άλλοι λατρεύουν τον κ. Χρυσοχοΐδη και άλλοι τον μισούν. Άλλοι θεωρούν ότι οδήγησε τη χώρα σε αστυνομοκρατία, και άλλοι ότι η εγκληματικότητα έχει αγγίξει το ζενίθ. Δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρο αν προσθέτει οπαδούς ή αν αφαιρεί. Δεδομένου ότι προέρχεται και από άλλο πολιτικό χώρο, είναι δυστυχώς εξιλαστήριο θύμα.

Και πάμε στον κ. Αποστολάκη. Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι πυρκαγιές είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος. Στον κ. Χρυσοχοΐδη προσάφθηκε το πολιτικό κόστος του παρελθόντος. Κάποιος έπρεπε να επωμιστεί το πολιτικό κόστος του μέλλοντος, καθότι διάγουμε κλιματική αλλαγή και διάφορα προβλήματα είναι αναμενόμενα.

Ο κ. Αποστολάκης είναι κατ’ αρχήν μη πολιτικός, που συνεργάστηκε όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ορθά σκεπτόμενος, φαντάζομαι, σου λέει κάτσε να πάρω έγκριση από τον Τσίπρα μη με πούνε και τυχοδιώκτη.

Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τον κ. Τσίπρα, ένα πράγμα δεν μπορεί να του προσάψει όμως, την έλλειψη πολιτικής οξυδέρκειας.Σου λέει, τι γίνεται εδώ; Θα αναλάβω εγώ το πολιτικό κόστος; Οπότε όχι μόνο έγκριση δεν έδωσε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον κ. Αποστολάκη αποστάτη, έτσι για να σιγουρευτεί ότι δεν πάει απέναντι.

Συνεπώς, πού υπέπεσε ο κ. Αποστολάκης; Υπέπεσε σε μία πολιτική παγίδα η οποία αναγνωρίστηκε οσονούπω από την απέναντι πολιτική μερίδα. Ως στρατιωτικός έπρεπε να ξέρει από νάρκες.

 ***

* Ο Φάνης Τσουλουχάς facebook.com/theofanis.tsoulouhas είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.





ΠΗΓΗ