Να δώσει τέλος στο  γενικό “πάγωμα” των πλειστηριασμών που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο με το lockdown, ζητεί η Κομισιόν κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πεδίο των “κόκκινων” δανείων και του Πτωχευτικού.

Εκεί , στην 9η μεταμνημονιακή έκθεση των Βρυξελλών για την Ελληνική Οικονομία  αποτυπώνονται σαφώς οι επιφυλάξεις των Βρυξελλών στην απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, προτρέποντας την Αθήνα να υιοθετήσει προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προστατεύοντας, πάντως, τα πιο «αδύναμα» νοικοκυριά.

Πίεση για τους πλειστηριασμούς

Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο της υιοθέτησης αυστηρότερων περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας, η κυβέρνηση ανέστειλε στα τέλη του 2020 όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών, αναστέλλοντας μεταξύ άλλων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για πλειστηριασμούς, οι οποίες μπορεί να κρατούν αρκετούς μήνες.

Η γενική αναστολή, τονίζεται, εάν παραταθεί θα προκαλέσει προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν σύντομα προσωρινά και στοχευμένα μέτρα αναστολής, διατηρώντας την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Δηλαδή, να αρχίσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί για όλους, με εξαίρεση πιθανόν την πρώτη κατοικία των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ