Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία την “χλευάζουν” λέγοντας “είχες και στο χωριό σου Black Friday;”. Οι νεότεροι την λατρεύουν και την περιμένουν πως και πως, άλλωστε οι εικόνες (των προηγούμενων ετών) καταναλωτικής φρενίτιδας με τις ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα είναι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες. Όπως και να έχει, η Black Friday ενσωματώθηκε και στις καταναλωτικές συνήθειες της Ελλάδας και πάμε να μάθουμε την ιστορία της.

 

 

Η Black Friday, γνωστή και ως Μαύρη Παρασκευή, ξεκίνησε το 1952 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ωστόσο δεν άργησε γρήγορα να επεκταθεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου, όπως και η Ελλάδα. Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως μια ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα προχωρούν σε κατάρρευση τιμών δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν αγορές με σημαντικές εκπτώσεις. Στην Αμερική, όπου και ξεκίνησε, η Black Friday ακολουθεί την γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών και συνήθως η ημερομηνία Black Friday πέφτει μεταξύ 23-29 Νοεμβρίου. Αν και δεν έχει καθιερωθεί ως αργία πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν ρεπό εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν φυσικά τις αγορές τους.

 

 

Γιατί την λέμε Μαύρη Παρασκευή;

Εάν αναρωτιέστε πως προέκυψε η ονομασία Black Friday ή αλλιώς Μαύρη Παρασκευή η απάντηση είναι ιδιαίτερα απλή. Τη δεκαετία του ‘60 οι αποδείξεις που εξέδιδαν οι επιχειρήσεις ήταν χειρόγραφες και είχαν δύο χρώματα στο μελάνι για να καταγράφει το κάθε κατάστημα τα στοιχεία του. Με κόκκινο χρώμα σημαδεύονται οι ημέρες κατά τις οποίες ένα κατάστημα είχε αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων ενώ με το μαύρο χρώμα οι ημέρες με τον θετικό ισολογισμό. Συνεπώς η μεγάλη γιορτών των εκπτώσεων ονομάστηκε Black Friday με τις επιχειρήσεις να σημειώνουν σημαντικά αυξημένους τζίρους.

 

Η Black Friday 2020 στον καιρό της πανδημίας 

Η φετινή Black Friday έρχεται στην Ελλάδα με αρκετές προσδοκίες για μεγάλες και σημαντικές εκπτώσεις σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο σημαντικές και μεγάλες εκπτωτικές περιόδους στη χώρα, με εκατοντάδες καταναλωτές να την προσμένουν, ελπίζοντας να βρουν τα αγαπημένα τους είδη τεχνολογίας, ρούχα, παπούτσια, δώρα αλλά και χιλιάδες άλλα προϊόντα σε εκπτώσεις που ξεπερνούν το -50%.

Η επονομαζόμενη και ως “Μαύρη Παρασκευή 2020” αναμένεται να διαφέρει αρκετά φέτος, λόγω της πανδημίας Covd-19 με τα καταστήματα να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις διαδικτυακές προσφορές και την προώθηση των online αγορών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ