Ο 26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, βρέθηκε τις τελευταίες ώρες στο διεθνές επίκεντρο περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο στον πλανήτη. Μάλιστα, για… τα μάτια του έχει ξεσπάσει ένας μεγάλος πολιτικός «πόλεμος» μεταξύ Λευκορωσίας και Δύσης.

Ο νεαρός Λευκορώσος συνελήφθη χθες, στο Μινσκ, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Έκτοτε, ήταν άγνωστο πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, κρατείται σε μια φυλακή. Επίσης, προστίθεται πως δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας.

Νωρίτερα σήμερα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχε αναφέρει πως παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος.

Οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν «κρατική πειρατεία» εκ μέρους της Λευκορωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για το θέμα αυτό. Έχουν κάνει έκκληση, ζητώντας να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο 26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σύντροφος του Προτασέβιτς, Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης την Κυριακή, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της.

Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Τιχανόφσκαγια είπε επίσης ότι συζήτησε τη σύλληψη του Προτασέβιτς με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.



ΠΗΓΗ