Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε όλο τον πλανήτη, ακολουθούν στις επόμενες φωτογραφίες. Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εικόνες από τις ημέρες που πέρασαν, έχουν σταθερά συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν, συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πώς κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Γενεύη, Ελβετία: Ιστορική χειραψία στην περίοδο της πανδημίας

Από κάθε άποψη η συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν ήταν μια ιστορική στιγμή. Το μεσημέρι της Τετάρτης (16/06), στην έπαυλη της Βίλα λα Γκρανζ της Γενεύης, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας αντάλλαξαν μια κανονική παραδοσιακή χειραψία, με τα πρωτόκολλα της Covid-19 να παραμερίζονται λόγω της αναγκαιότητας των συμβολισμών.

Άμεση σχέση με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είχε ο χώρος στον οποίο συναντήθηκαν οι ηγέτες των δύο χωρών. Σε αυτό ακριβώς το δωμάτιο βρέθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 1825 τα μέλη της πρώτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον φιλέλληνα τραπεζίτη Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδο, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της χώρας μας.

Αθήνα, Ελλάδα: Η χώρα βλέπει το ξέφωτο με φόντο τον Ιερό Βράχο

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκαν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς την Πέμπτη (17/06) και με φόντο τον Ιερό Βράχο έδωσαν πανηγυρικό τόνο στην επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα έρθουν χρήματα ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία -εφόσον αξιοποιηθούν- θα αλλάξουν δραστικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Παρίσι, Γαλλία: Πολύ κοντά σε μια μυθική στιγμή, αλλά…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του Roland Garros, ωστόσο «λύγισε» στις λεπτομέρειες από τον Νόβακ Τζόκοβιτς και δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας τενίστας που κατέκτησε Γκραν Σλαμ. Μάλιστα, ο 22χρονος βρέθηκε να προηγείται με 2-0 σετ του θρυλικού Σέρβου αθλητή, αλλά εκείνος είχε τις απαντήσεις.

Κοπεγχάγη, Δανία: Standing ovation και συγκίνηση για τον άτυχο Έρικσεν

Ο Κρίστιαν Έρικσεν σόκαρε όλο τον φίλαθλο πλανήτη -και όχι μόνο- με την κατάρρευσή του στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν» το Σάββατο (12/06), κατά τη διάρκεια του αγώνα με αντίπαλο τη Φινλανδία για την 1η αγωνιστική του Euro 2020. Τελικά, με την άμεση επέμβαση των γιατρών και των συμπαικτών του, κατάφερε να μείνει στη ζωή, παρόλο που για λίγο είχε φύγει…

Την Πέμπτη (17/06) οι Δανοί επέστρεψαν στο ίδιο γήπεδο, χωρίς τον άτυχο ποδοσφαιριστή της Ίντερ, για να κοντραριστούν με το πολύ δυνατό Βέλγιο. Το όλο σκηνικό στο γήπεδο είχε χαρακτήρα γιορτής, με τον παλμό να είναι έντονος, ενώ στο 10ο λεπτό υπήρξε ένα εκπληκτικό standing ovation, με τη συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους να είναι έκδηλη.

Άμστερνταμ, Ολλανδία: Η χαρά «ζωγραφισμένη» στο πρόσωπο της επιτυχίας

Η Ολλανδία έκανε το 2/2 στον όμιλό της στην τελική φάση του Euro 2020, έχοντας και στα δύο παιχνίδια με Ουκρανία (3-2) και Αυστρία (2-0) ως μεγάλο πρωταγωνιστή της τον Ντένζελ Ντάμφρις. Ο μπακ χαφ της Αϊντχόφεν ήταν μέσα σε όλα τα τέρματα των «οράνιε», με τα οποία εξασφάλισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Τζιουτσουάν, Κίνα: Νέο σπουδαίο κεφάλαιο για την Κίνα με το βλέμμα στα άστρα

Μέσα σε ένα πελώριο νέφος γκρίζου καπνού, ο πύραυλος «Long March 2F», που μεταφέρει το διαστημόπλοιο «Shenzhou-12», στο οποίο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες, απογειώθηκε από το κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων της Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι, για μια ιστορική διαστημική αποστολή της Κίνας, καθώς πρόκειται για την πρώτη της επανδρωμένη διαστημική αποστολή.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ: Το μεθύσι της χαράς για την αλλαγή που περίμενε χρόνια

Κανένας άλλος πολιτικός δεν καθόρισε την τύχη του Ισραήλ περισσότερο από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επί 12 συνεχή χρόνια κατείχε το πόστο του πρωθυπουργού της χώρας. Ωστόσο, ο Ναφτάλι Μπένετ εξασφάλισε τη στήριξη 60 εκ των 119 βουλευτών του 120μελούς Κοινοβουλίου και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία μετέχουν η Δεξιά, η Αριστερά και τη στηρίζει ένα αραβικό κόμμα. Η αλλαγή έφερε έκρηξη χαράς.

Κολόμπο, Σρι Λάνκα: Το περιβάλλον ζητά τον σεβασμό των ανθρώπων

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα προσπαθούν ακόμη να «μαζέψουν» την οικολογική καταστροφή που προκάλεσα εκατομμύρια κομματάκια πολυαιθυλένης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων, έπειτα από τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας. Το περιβάλλον ζητά από τους ανθρώπους να το σεβαστούν, προκειμένου να… ανταποδώσει με τη σειρά του.

Σαντιάγο, Χιλή: Ο λεμούριος βλέπει με τρόμο τις συνέπειες του κορονοϊού

Ένας λεμούριος που ζει στον μεγαλύτερο ιδιωτικό ζωολογικό κήπο της Χιλής, βλέπει τις επιπτώσεις του κορονοϊού να απειλούν και την ύπαρξή του. Τα παρατεταμένα lockdown έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κατοικία του, καθώς τα έσοδα είναι μειωμένα και η επιβίωση όλων των ζώων που φιλοξενούνται εκεί, γίνεται ακόμη πιο επισφαλής.



ΠΗΓΗ