Κάλεσμα για μία «ρεαλιστική προσέγγιση» στο θέμα της Βορείου Κορέας απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν, αναγνωρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ θα είναι εξαιρετικά λεπτές.

«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με τη δυσκολία της αποστολής, απολύτως καμία. Οι τέσσερις τελευταίες κυβερνήσεις δεν πέτυχαν τον στόχο. Είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος στόχος», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζέι-ιν.

Ανακοινώνοντας ότι διόρισε τον πεπειραμένο διπλωμάτη Σουνγκ Κιμ ως ειδικό απεσταλμένο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν απέκλεισε να συναντήσει κάποια στιγμή τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά τόνισε ότι δεν θα το πράξει χωρίς να έχει σαφείς δεσμεύσεις από τον τελευταίο.

Άδραξε την ευκαιρία για να επικρίνει την προσέγγιση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ που είχε συναντηθεί δύο φορές με τον «πρόεδρο Κιμ» (στη Σιγκαπούρη και μετά στο Ανόι) χωρίς να επιτύχει απτά αποτελέσματα.

«Δεν θα του προσφέρω διεθνή αναγνώριση (χωρίς ανταλλάγματα)», επέμεινε ο Μπάιντεν.

Ούτε εμμονή για μια «μεγάλη συμφωνία», ούτε «στρατηγική υπομονή»: Ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη απορρίψει τις προσεγγίσεις των δύο ακριβώς προηγούμενων προκατόχων του, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά δεν αποκάλυψε χθες τη στρατηγική του προσέγγιση στο θέμα και αρκέστηκε σε γενικόλογες διατυπώσεις, ζητώντας «ρεαλιστικές» προόδους για τη μείωση των εντάσεων και να προσεγγίσει τον «απώτερο στόχο»: «την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της διαμεσολάβησης μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον υπό την προεδρία του Τραμπ, ελπίζει να αξιοποιήσει το τελευταίο έτος της θητείας του για να πετύχει στο τέλος μια «μόνιμη ειρήνη» στη χερσόνησο.

Χθες, επαίνεσε τη «βούληση για διάλογο» της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, πώς θα επιστρέψει η Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Το απομονωμένο καθεστώς έχει ήδη καταγγείλει την «εχθρική» και «δόλια» διπλωματία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.ΠΗΓΗ