Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ αντάλλαξε… χτυπήματα με τον Τούρκο συνάδελφό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία. Στη συνάντηση της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, η Μπέρμποκ ζήτησε, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του φυλακισμένου πολιτιστικού υποστηρικτή Οσμάν Καβάλα και υπερασπίστηκε την Ελλάδα έναντι των τουρκικών εδαφικών διεκδικήσεων. Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε εκνευρισμένα.
Η συνέντευξη Τύπου, η οποία ξεκίνησε μία ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο και διήρκεσε μία ώρα, ξεκίνησε με ήρεμα σχόλια από τους δύο υπουργούς, αλλά στην εξέλιξή της έγινε όλο και πιο έντονη καθώς επέκριναν ο ένας τις πολιτικές του άλλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Γερμανία έχει πλέον απωλέσει την αμεροληψία της στον ρόλο της ως μεσολαβητής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και Κύπρου και επέκρινε το γεγονός ότι η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας παίρνει μονομερή θέση κατά της Τουρκίας
«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει την ισορροπημένη στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου.
«Τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά». Ο Τσαβούσογλου είπε ότι το Βερολίνο πρέπει να ακούσει και τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.
«Πιστεύεται την (σ.σ ελληνική) προπαγάνδα και παίρνεται θέση σε τέτοια αμφιλεγόμενα ζητήματα: Δεν το περιμέναμε αυτό από τη Γερμανία», είπε ο Τσαβούσογλου – και έδωσε μια συμβουλή στην Γερμανίδα ομόλογό του: Επί της κυβέρνησης της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU), η Γερμανία λειτουργούσε πάντα ως «ειλικρινής μεσολαβητής». Πλέον έχασε αυτόν τον ρόλο.
Η Μπέρμποκ αντέκρουσε τον Τούρκο συνάδελφό της: «Φυσικά και δεν είναι προπαγάνδα αν έχεις διαφορετικές απόψεις». Για τους εταίρους του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία και η Ελλάδα ειδικότερα, θα πρέπει να είναι «βέβαιο ότι σεβόμαστε τα σύνορά», είπε. Σε περίπτωση διαφωνιών, οι στόχοι δεν μπορούν «ποτέ να επιτευχθούν με κλιμάκωση».
Ο Τσαβούσογλου, με τη σειρά του, κατηγόρησε την Μπέρμποκ ότι δεν ασκεί στην Ελλάδα κριτική – για το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα. «Θα πρέπει να πείτε στην Ελλάδα ότι κάνει λάθος», προέτρεψε ο Τσαβούσογλου την Γερμανίδα ΥΠΕΞ και κατηγόρησε την Γερμανία για διπλά μέτρα και σταθμά: «Οι χώρες της ΕΕ αποφεύγουν να κριτικάρουν η μία την άλλη, αλλά στη συνέχεια κριτικάρουν πιο έντονα την Τουρκία.
Η Μπέρμποκ κατέστησε σαφές στην αρχή της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσαβούσογλου ότι θα μιλήσει ξεκάθαρα. Οι στενοί δεσμοί της Γερμανίας με την Τουρκία κατέστησαν απαραίτητο να «ακούει ο ένας τον άλλον, ακόμη κι αν πονάνε τα αυτιά κάποιου». Διπλωματία δεν σημαίνει «ανταλλαγή κοινοτοπιών», είπε.
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ότι τα προβλήματα των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν στην ανατολική Μεσόγειο με την αύξηση των εντάσεων.
Η Μπέρμποκ έστρεψε αργότερα την κουβέντα στον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
«Είναι ευθύνη μου ως Υπουργός Εξωτερικών να σέβομαι και να υπερασπίζομαι τις αποφάσεις της ΕΔΑ, ανεξαιρέτως και ανά πάσα στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι ο Καβαλά πρέπει να απελευθερωθεί.
Ο Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας ότι η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Γερμανία δεν είχαν επίσης εφαρμόσει άλλες αποφάσεις του ΕΔΑΔ και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρηματοδοτεί τον Καβαλά. Ο Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή τον Απρίλιο με την κατηγορία της χρηματοδότησης των πανεθνικών διαδηλώσεων στο πάρκο «Γκεζί» του 2013 σε μια πολιτική δίκη, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
″Γιατί μιλάτε συνεχώς για τον Οσμάν Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε εναντίον της Τουρκίας. Ξέρουμε πόσο χρηματοδοτήθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο Γκεζί”, είπε ο Τσαβούσογλου.
Το ΕΔΑΔ έκρινε το 2019 ότι η κράτηση του Καβαλά είχε σκοπό την φίμωσή του και τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να στηρίξουν τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης το Βερολίνο ότι «αγκάλιασε» τους Κούρδους μαχητές. Η Μπέρμποκ απάντησε ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Μπέρμποκ προειδοποίησε επίσης για μια ”προληπτική επίθεση” στη βόρεια Συρία.
″Μια νέα σύγκρουση θα προκαλούσε μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Νταές”, επέμεινε η Γερμανίδα υπουργός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
″Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της αλλά θα πρέπει να επιτίθεται μόνο στους εγκληματίες”, επέμεινε η Μπέρμποκ αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ”η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK”, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Η Άγκυρα απειλεί εδώ και δύο μήνες ότι θα διεξαγάγει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προασπίσει τα νότια σύνορά της.
Τσελίκ για Μητσοτάκη: Η δήλωσή του για την Τουρκία έγινε για να καλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές
Νωρίτερα, βέλη κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο Τσελίκ γράφει: «Καταδικάζουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη που στοχοποίησε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρό μας κ. Ερντογάν.
Η δήλωση Μητσοτάκη ότι η Τουρκία «αναβιώνει νεο-οθωμανικές αναθεωρητικές φαντασιώσεις» είναι κάτι που χρησιμοποιεί για να συγκαλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές», ισχυρίστηκε ο Τσελίκ.
«Το μήνυμά μας προς τον Μητσοτάκη είναι να δει ότι η μετατροπή της χώρας του σε φρουρά τρίτων κρατών δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα της Ελλάδας», ισχυρίζεται ο Τσελίκ και προσθέτει στην ανάρτησή του:
« Ο Μητσοτάκης ακολουθεί επεκτατική και επιθετική πολιτική και απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής με τη μαξιμαλιστική πολιτική του για την Ανατολική Μεσόγειο.
Υπερασπίζεται τη θέση ότι ένα νησί όπως το Καστελόριζο με έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή είναι η επιθετική και επεκτατική πολιτική», γράφει ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.
Συνεχίζοντας το προκλητικό παραλήρημά του, ο Τσελίκ αναφέρει ότι «το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δυσκολευόταν να πληρώσει έστω και μερικά δισεκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό χρέος, αύξησε τον εξοπλιστικό προϋπολογισμό της χώρας της κατά 5 φορές, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν έχει ειρηνικούς στόχους και ακολουθεί επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο»