Η Γερμανία θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης του 15% της ποσότητας που αγοραζόταν ως τώρα, λογαριάζει το Γερμανικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Βερολίνο θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τις αρχές του τρέχονταμήνα ως τον Μάρτιο του 2023 για να επιτευχθεί ο στόχος των Βρυξελλών. Πρόκειται για ποσότητα ίση με την ετήσια μέση κατανάλωση 5 εκατομμυρίων τετραμελών νοικοκυριών.

Λόγω της υψηλής κατανάλωσης αερίου που κάνει, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καλείται να κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από κάθε-άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς θα πρέπει να εξοικονομήσει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου που θα πρέπει να αποθηκευτεί στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει διαβεβαιώσει πως η Γερμανία είναι ήδη σε τροχιά για να μειώσει την κατανάλωση κατά 14 ως 15% σε σύγκριση με το 2021. Όμως, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χάμπεκ είπε πως το Βερολίνο επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση κατά ποσοστό από το ελάχιστο όριο (15%) που συμφωνήθηκε.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει τα μέτρα εξοικονόμησης και προειδοποίηση πως επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν μετάβαση από το αέριο στο πετρέλαιο αντιμετωπίζουν προσκόμματα και καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσβουρμ, θα χρειαστούν μέτρα όπως η αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που λειτουργούν με την καύση αερίου με εργοστάσια που καίνε άνθρακα.

«Δεν είναι αυτή η ταχύτητα που χρειάζεται η Γερμανία στη διαχείριση κρίσεων», είπε ο επικεφαλής του BDI.

«Η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης από ιδρύσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να εξοικονομηθεί αέριο ώστε να αποτραπούν διακοπές της παραγωγής. Είναι ζήτημα αποφασιστικότητας και ταχύτητας», υποστήριξε ο κ. Ρούσβουρμ.

Η Γερμανία στρέφεται στο πετρέλαιο

Στο Μόναχο, η δημοτική υπηρεσία κοινής ωφέλειας έχει μετατρέψει δύο λέβητες αερίου ώστε να λειτουργούν με ντίζελ.

Πιο νότια, στις γερμανικές Άλπεις, ο γεωργικός συνεταιρισμός Berchtesgadener Land έστειλε δύο οδηγούς φορτηγών γάλακτος για να μάθουν πώς να χειρίζονται μια εξέδρα παράδοσης πετρελαίου, σε περίπτωση που χρειαστεί να στραφούν στο πετρέλαιο.

Ενώ το ζυθοποιείο Veltins κοντά στο Ντίσελντορφ έχει αποθηκεύσει πετρέλαιο ντίζελ πέντε εβδομάδων για να προετοιμαστεί για μια έκτακτη διακοπή από το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία στρέφεται πλέον στην καύση πετρελαίου σε λέβητες και ατμογεννήτριες που μέχρι σημερα λειτουργούσαν με φυσικό αέριο ώστε να μειώσουν τις μεγάλες διακοπές ρεύματος που αναμένονται το χειμώνα.

Η κυβέρνηση Σολτς στη προσπάθεια της να μειώσει τους κινδύνους ενθαρρύνει την στροφή σε άνθρακα και πετρέλαιο, εγκρίνοντάς άδειες σε εταιρείες μεταφοράς και διαχείρισης πετρελαϊκών που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία ελπίδα.

Η Covestro AG, μια εταιρεία χημικών που παράγει τα δομικά στοιχεία των πλαστικών, βασιζόταν για χρόνια στο φυσικό αέριο. Την περασμένη εβδομάδα, είπε στους επενδυτές της ότι θα «καταφύγει σε διάφορα μέτρα ώστε να μειώσει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο όπως η μετάβαση σε ατμογεννήτριες με βάση το πετρέλαιο».

Αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου

Το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι τεράστιο αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Steam 1.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF, ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από 205 ευρώ (209 δολάρια) ανά μεγαβατώρα, 10 φορές το μέσο όρο του από τη δεκαετία έως το 2020 και ισοδυναμεί με περίπου 350 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου.

Ο Hans-Ulrich Engel, οικονομικός διευθυντής της BASF SE, υποστήριξε ότι σύντομα το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι πολύ πιο φθηνό από το φυσικό αέριο.

Γερμανική βιομηχανία

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο θα είναι η λειτουργία του τεράστιου βιομηχανικού τομέα της Γερμανία που βασιζόταν για δεκαετίες στα φθηνά ρωσικά ενεργειακά αποθέματα και αναγκάζεται να κάνει στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας.

Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η γερμανική κατανάλωση βιομηχανικού φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 24% τον Ιούλιο από τον ίδιο μήνα του 2021.

Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που ενδέχεται να μην αυξηθούν, ακόμα κι αν ο Πούτιν κλείσει εντελώς τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο τέλος του 2022.

Το χειρότερο σενάριο, με τις τιμές του φυσικού αερίου να ξεπερνούν τα 300 ευρώ ή ακόμα και τα 400 ευρώ, μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο η στροφή στο πετρέλαιο θα αυξήσει περαιτέρω τη δική του τιμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Bloomberg





ΠΗΓΗ