MINISTRY OF TOURISM

MINISTRY OF TOURISM

Μπορούν δύο χώρες που έχουν ανοικτά θέματα προς επίλυση να συμφωνήσουν σε κάτι; Γίνεται ή τουλάχιστον αυτό επιχειρείται ως προς τον τουρισμό, ανάμεσα σε δύο ανταγωνίστριες χώρες, στον τομέα αυτό, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Ανταγωνίστριες, καθώς η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα μικρασιατικά παράλια, έχοντας ολόκληρα τουριστικά χωριά και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και την Κωνσταντινούπολη, που συγκεντρώνει πολύ τουρισμό. Παράλληλα, δέχεται κρουαζιερόπλοια και αποτελεί κίνητρο για τον τουρίστα κρουαζιέρας να μπορεί σε ένα ταξίδι να επισκέπτεται δύο χώρες. Αρα, συμφέρει και την Ελλάδα, καθώς θα προσελκύσει περισσότερο τουρισμού του είδους.

Στη Σμύρνη, όπου πραγματοποιείται το 9ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό και η 4η Μικτή Επιτροπή Τουρισμού, ο Βασίλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από 10 χρόνια πραγματοποιείται εκ νέου, και μάλιστα με τρόπο εποικοδομητικό, η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού.  

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «δική μας επιδίωξη είναι να αυξήσουμε τις πόλεις και τα νησιά που θα συνδεθούν ακτοπλοϊκώς» και επισήμανε ότι «αν θα έπρεπε να ιεραρχήσω τις στοχεύσεις με βάση την πανδημία και με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα – όπου και οι δυο χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύοντας τα εθνικά συστήματα υγείας τους – είναι να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Τουρκία».  

MINISTRY OF TOURISM

MINISTRY OF TOURISM

 

«Οι επισκέπτες από την Τουρκία είναι καλοδεχούμενοι, ποιοτικοί τουρίστες, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά μας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.  

Στο κλείσιμο της Συνόδου, ο υπουργός Τουρισμού και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.  

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία Μιχάλης Διάμεσης, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Δέσποινα Μπαλκίζα, o διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Βερνίκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, επικεφαλής ομάδας Ελλήνων πανεπιστημιακών, στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.   





ΠΗΓΗ