«Οι πυρκαγιές είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 φωτιές. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην τύχη αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε ετοιμάσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Δαδιά. «Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο», τόνισε.

Επίσης, μίλησε για τις πυρκαγιές στον Σταυρό της Λέσβου και στην Κρέστενα.

«Θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση στην ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία», συμπλήρωσε.

«Από την περυσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη αλλά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να θέτουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο πιο σύντομα», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, είπε ότι η ώρα των απολογισμών και συγκρίσεων θα έρθει αργότερα και πως ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τον νέο οικισμό στο Μάτι.

«Ήδη η περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι.

Επιπλέον, μίλησε για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να διπλασιαστούν οι πόροι.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήδη έχει οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τις αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών, επισημαίνοντας ότι η σχολή πλέον γίνεται πανεπιστημιακή ενώ αναβάθμιση προβλέπεται και για την αστυνομική ακαδημία και αυξάνεται η ισχύς των διαβατηρίων στα 10 χρόνια.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

″Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη. Το φαινόμενο μάλιστα φέτος έπληξε, έως σήμερα, περισσότερο άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Οι φωτιές εκεί δυστυχώς -όπως είναι γνωστό- έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες ζημιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πλήττεται και η Ελλάδα. Τουναντίον. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές κάθε εβδομάδα, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 φωτιές. Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων, αλλά και εναέριων δυνάμεων. Και αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί αξιοποιούνται όλες οι κινήσεις, αλλά και όλες οι πρόνοιες που προληπτικά είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο.

Παρά ταύτα υπάρχουν πυρκαγιές -από αυτές τις 141- που ο άμεσος έλεγχός τους δεν είναι πάντοτε εφικτός. Την ώρα αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη τρείς κυρίως πυρκαγιές: Στη Δαδιά Έβρου. Πρόκειται για μια κρίσιμη πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια καθόσον το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς είναι ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της δυσκολίας, μιλάμε για ένα πάρκο 420.000 στρεμμάτων με πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου. Μέχρι τώρα, έχουν εξασφαλιστεί τα χωριά Δαδιά και Λυκόφως, εξελίσσεται καλά η αντιμετώπιση του μετώπου βορειοανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά. Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά πριν από το σκληρό πυρήνα Α1 του Πάρκου. Στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα -από την πρώτη στιγμή- 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων, 75 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Βρίσκεται συνεχώς εκεί ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ο κ. Στυλιανίδης, συντονίζει άλλα κυβερνητικά κλιμάκια και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Συνδράμουν δασικές υπηρεσίες, δυνάμεις του Στρατού, Πολιτική Προστασία, Δήμος και εθελοντικές οργανώσεις.

Έχουμε την πυρκαγιά επίσης που ξεκίνησε στο Σταυρό της Λέσβου, έχουμε ενεργές εστίες στη βορειοανατολική πλευρά, όπου επικεντρώνεται η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Στην περιοχή επιχειρούν 30 οχήματα, 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Τέλος, στην πυρκαγιά της Κρεστένας η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται πριν από τον ορεινό όγκο της Σμέρνας. Στην περιοχή επιχειρούν 7 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 125 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως είναι γνωστό γίνονται πολύ τακτικές ενημερώσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση σε αυτές τις ενημερώσεις, να αξιοποιούν τα στοιχεία που δίνονται από εκεί και όχι από κάποια άλλα πράγματα που ακούγονται από μεμονωμένους σχολιαστές που δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους γνώσης για το πώς εξελίσσονται οι πυρκαγιές, τι δυνάμεις είναι στο πεδίο και πως πηγαίνει η αντιμετώπισή τους.

Θέλω να πως με ειλικρίνεια κάτι που τονίσαμε από την πρώτη στιγμή. Από την περσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα, αναδιοργανωθήκαμε και μπορούμε να διαχειριστούμε τα φαινόμενα -σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης- καλύτερα από προηγούμενες περιόδους. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο -σας μίλησα για 141 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο- το οποίο δεν πρόκειται να απαλυνθεί όσο δεν υπάρχουν δραστικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άμεσες ζημιές, αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις από τις πυρκαγιές είναι δυστυχώς αναπόφευκτες. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος για να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές ή να αντιμετωπιστούν όλες από τα πρώτα λεπτά και με τον τρόπο αυτό να μην προκληθούν ζημιές είναι απλώς εκτός πραγματικότητας. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, και ήδη κάνουμε, είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις του. Με περισσότερα υλικά μέσα, με περισσότερες ανθρώπινες δυνάμεις, με καλύτερο συντονισμό, για να μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα σε ένα πρόβλημα που όπως παρακολουθούμε δεν είναι ελληνικό, αλλά είναι παγκόσμιο. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη, αλλά, έως σήμερα, είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι, σε κάθε επίπεδο και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Δεν θριαμβολογούμε, δεν κομπάζουμε, αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει -με μελέτη των δεδομένων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με οργανωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό- να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες -είναι το πρώτο, το βασικό- και να μπορούμε να θέτουμε πια τις πυρκαγιές υπό έλεγχο σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο παρελθόν. Η δική μας πολιτική είναι σαφής: Συνεχής προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης, καλύτερη ανταπόκριση και ως προς τους χρόνους και ως προς την αποτελεσματικότητα στα φαινόμενα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιορισμός των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες και στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές, προστασία των πληγέντων, τάχιστη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι τώρα είναι ώρα της προσπάθειας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε ένα δύσκολο Καλοκαίρι. Η ώρα των απολογισμών και των συγκρίσεων θα έρθει αργότερα.

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την αναβίωση της περιοχής στο Μάτι

Θέλω να επισημάνω, καθώς τις μέρες αυτές συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ότι βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη συνολική αναβίωση της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνησή μας, ξεκίνησε το σχεδιασμό ενός νέου οικισμού στην πυρόπληκτη περιοχή.

Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης προχώρησε ένα έργο που στο παρελθόν θα απαιτούσε πάνω από 10 χρόνια για να υλοποιηθεί. Ήδη η περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης, δηλαδή ένα πλήρως θεσμοθετημένο -με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας- Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που περιγράφει αναλυτικά τις χρήσεις γης, την οργάνωση του χώρου και τις πολεοδομικές κατευθύνσεις για ένα πρότυπο οικισμό. Παράλληλα, με ταχείες διαδικασίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού, δηλαδή στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, που αφορά το σχεδιασμό για κάθε ιδιοκτησία και κοινόχρηστο χώρο στον οικισμό. Το Σχέδιο ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα -με τη συμμετοχή και των κατοίκων- και αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να προχωρήσει και το τελικό στάδιο που είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο οικοπέδου.

Η Κυβέρνηση όπως έχουμε δεσμευτεί μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι, τιμά με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και διαμορφώνει ένα πρόγραμμα-πιλότο τόσο για πληγείσες περιοχές όσο και για την πληρέστερη οχύρωση των αντίστοιχων οικισμών.

Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Μέσα στο πλαίσιο της πίεσης που έχουν διαμορφώσει οι επιπτώσεις των συνεχόμενων κρίσεων μέσα στο πλαίσιο της ακρίβειας που βιώνουν οι συμπολίτες μας, η δυνατότητα φυγής και αποφόρτισης μέσω προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού είναι κομβικής σημασίας για μεγάλο κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού. Παράλληλα, με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» καταφέρνουμε να ενισχύσουμε και στοχευμένες περιοχές που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα από φυσικές καταστροφές.

Ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε το διπλασιασμό των πόρων για τους δικαιούχους του προγράμματος. Έτσι στα 31 εκατ. ευρώ, που ήταν αρχικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος προστίθενται τώρα άλλα 30 εκατ. και οι δικαιούχοι θα φτάσουν συνολικά τους 400.000 συμπολίτες μας. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας για την επιδότηση δαπανών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αξίας 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία πάνω από 67%.

Τα νέα vouchers θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Αφορούν συμπολίτες μας, που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, η οποία έκλεισε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21 Ιουνίου και δεν θα έχουν αναδειχθεί δικαιούχοι στην ηλεκτρονική κλήρωση που θα γίνει.

Νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Η Κυβέρνησή μας -με σχέδιο, επαγγελματισμό και κοινωνική ευαισθησία- έχει ξεκινήσει ένα διαρκή αγώνα για τη μείωση της ανεργίας ο οποίος έχει οδηγήσει στη ραγδαία μείωσή της και έχει δώσει αισιόδοξη προοπτική σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που τόσα χρόνια βρισκόντουσαν εκτός της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τρίτη 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. -που θα καλύψουν 40.000 ανέργους- διατίθενται στα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης των 12 Α.Ε.Ι. που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για το πρόγραμμα.

Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι. Το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων και θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ.

Αλλάζει επίπεδο η αστυνομική εκπαίδευση

Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και την αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Αστυνομικής Ακαδημίας. Πάγιος στόχος μας είναι η αποτελεσματική περαίωση του αστυνομικού έργου και η διασφάλιση των πολιτών. Η εκπαίδευση παίζει ένα καταλυτικό ρόλο στο στόχο αυτό.

Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται Πανεπιστημιακή, αντίστοιχη των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, με πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων και σπουδών. Θα έχει δηλαδή δικούς της καθηγητές που θα διδάσκουν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στους αστυνομικούς μας. Θα μπορεί επίσης να οργανώνει και να υλοποιεί, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με Α.Ε.Ι. της χώρας ή αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθώς και να διεξάγει επιστημονική έρευνα σε τομείς ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναβάθμιση προβλέπεται και για την Αστυνομική Ακαδημία, για την Σχολή -δηλαδή- Αστυφυλάκων και τις Σχολές μετεκπαίδευσης, καθώς ανοίγουν ακόμα περισσότερο στο προσωπικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία αυξάνεται η ισχύς των ελληνικών διαβατηρίων κατά 10 χρόνια. Εναρμονίζεται έτσι η χώρα μας με αυτό που ισχύει σχεδόν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται σημαντικά τα διοικητικά κόστη και η γραφειοκρατία, απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις και βελτιώνεται η εξυπηρέτηση του πολίτη και ιδιαίτερα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

Από την αρχή της θητείας μας, και ακόμα περισσότερο μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την όξυνση της κλιματικής αλλαγής, έχουμε ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, με το οποίο θα οδηγηθούμε γρήγορα στην ενεργειακή αυτονομία και την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Στη Βουλή βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναλυτικότερα αντικείμενο του σχεδίου Νόμου, είναι:

-Η θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, που δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές.

-Η απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων.

-Η απλοποίηση των χρήσεων γης και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών.

-Η ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και Πράσινου Ταμείου.

-Η ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις.

-Η ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται δύο ρυθμίσεις που αφορούν στην αποζημίωση του πυροσβεστικού προσωπικού για πρόσθετη εργασία και μηνιαίο επίδομα υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, ως έμπρακτη επιβράβευση στο τεράστιο έργο που προσφέρουν.

Σύμφωνα με την πρώτη ρύθμιση το πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων που εκτελεί περιπολίες ή υπηρετεί σε πεζοπόρα τμήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου μπορεί, για την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών δασοπυρόσβεσης, να διατίθεται για εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας, εφόσον το επιθυμεί, μέχρι 4 οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης. Η αποζημίωση αυτή ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά 20% και χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Με τη δεύτερη ρύθμιση προβλέπεται μηνιαίο επίδομα υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων”.





ΠΗΓΗ