Η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του κρατικού μηχανισμού το φετινό καλοκαίρι και στην κυβέρνηση στέκονται σε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, με το που ξέσπασε η φωτιά- και αφού διαπιστώθηκε ότι λόγω των ισχυρών ανέμων δεν θα ήταν δυνατός ο άμεσος έλεγχος της- δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο.
Για να γίνει ομαλά και κυρίως με επιτυχία όλη αυτή η διαδικασία, έπρεπε να συντονιστούν όλοι όσοι είχαν συμμετείχαν στη μάχη με τις φλόγες. Από την πυροσβεστική και την αστυνομία έως το ΕΚΑΒ αλλά και τους εθελοντές που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ειδικά στην περίπτωση της απομάκρυνσης των 36 παιδιών και του προσωπικού από το Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης.
Ο συντονισμός λοιπόν είναι το δεύτερο σημείο που στέκονται στην κυβέρνηση. Το τόνισε εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε έξω από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «Ήταν μια πυρκαγιά που είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά, καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής».
Σωτήρια η λειτουργία του «112»
Από την κυβέρνηση σημειώνουν ταυτόχρονα την καθοριστική σημασία της λειτουργίας του «112». Και αυτό γιατί μέσω των μηνυμάτων που δέχονταν από αυτό τον αριθμό οι πολίτες συγκεκριμένων περιοχών, ενημερώνονταν έγκαιρα και για την ανάγκη να απομακρυνθούν, για το που πρέπει να κινηθούν καθώς και πληροφορίες για δρόμους στους οποίους έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στην περίπτωση της Πεντέλης πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους.
«Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της ελληνικής αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.
Αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση σχετικά με τη λειτουργία του «112» είναι ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε σύστημα ειδοποίησης αλλά ούτε κι εμπειρία οργανωμένων εκκενώσεων.
«Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε ότι οι ειδοποιήσεις με το “112” και η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδει και σώζονται ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι εξόχως σημαντικό, καθώς είναι σκληρό για έναν συμπολίτη μας να χάσει το σπίτι του, αλλά το σπίτι μπορεί να ξαναχτιστεί, ενώ η ανθρώπινη ζωή ποτέ δεν επιστρέφει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Είχαν κοινά χαρακτηριστικά οι πυρκαγιές σε Πεντέλη και Μάτι
Η κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη ήταν δύσκολη εξαιτίας των δυνατών ανέμων και των αλλεπάλληλων στροβιλισμών, του ανάγλυφου του εδάφους καθώς δεν ήταν πάντα εφικτό να φτάσουν επίγειες δυνάμεις στα σημεία που ξεσπούσε πυρκαγιά αλλά και της πυκνής οικιστικής κάλυψης, λένε από την κυβέρνηση, βρίσκοντας παράλληλα αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την φωτιά που κατέκαψε το Μάτι πριν από τέσσερα χρόνια. Όπως σημειώνουν, και οι δύο φωτιές ξέσπασαν κοντά στο Νταού Πεντέλης περίπου την ίδια ώρα, έπνεαν σφοδροί άνεμοι και κινήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές.
Στην τωρινή φωτιά –όπως λένε- υπήρξε καλύτερη εκτίμηση και συντονισμός συγκριτικά με ότι έγινε στο Μάτι, μεγαλύτερη κινητοποίηση εναέριων μέσων και έγκαιρη εκκένωση.
Έμφαση στο τρίπτυχο: Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα
Σχετικά με την Πεντέλη, το βάρος πλέον πέφτει στην στήριξη των πυρόπληκτων. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σε όσους επλήγησαν. «Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανικός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές», είπε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. Παράλληλα όμως τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και η κυβέρνηση κινείται σταθερά στο τρίπτυχο: Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα.
Εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι για πυρκαγιές είναι αυξημένοι για αυτό και στην κυβέρνηση δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την ταχύτερη δυνατή παρέμβαση. Σύμφωνα με τον αντιπυρικό σχεδιασμό, οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται σε διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα, για να μπορούν να παρεμβαίνουν το ταχύτερο.
Όπως ενημερώνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, φέτος, στην μάχη της αεροπυρόσβεσης, διατίθενται και συνδράμουν, 84 εναέρια μέσα. Τα 44 είναι μισθωμένα, και τα 40 ανήκουν στον Εθνικό στόλο. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, υπάρχει μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.
Παράλληλα τονίζουν ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, ενώ εκπαιδεύτηκαν και άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.Επίσης, κατά τις ημέρες αυξημένου κινδύνου, υπάρχει ενισχυμένη επίγεια και εναέρια επιτήρηση, με τη συμμετοχή περιπόλων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξήθηκαν οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη.
Τέλος, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, με σκοπό την πρόληψη έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους και δημιουργήθηκαν Αντιπυρικές Ζώνες με συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ.