Ζήτημα εικοσιτετραώρων, ίσως και ωρών, είναι η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και οι σχετικές διαδικασίες μπαίνουν στην τελική ευθεία από σήμερα, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, έφτασε η στιγμή για έναν ευρύ ανασχηματισμό που θα ανανεώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να σταλεί το μήνυμα ότι μετά από μία μακρά περίοδο παρατεταμένων κρίσεων σε διάφορα «μέτωπα», οι οποίες απαιτούσαν και ειδική διαχείριση- όπως η πανδημία, τα ελληνοτουρκικά αλλά και οι πυρκαγιές- η κυβέρνηση περνά στη φάση υλοποίησης του σχεδιασμού της για τη χάραξη αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα. Και τώρα είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς –όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές- θέλει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Δ.Ε.Θ. με νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές, στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι αξιολογικός και όχι τιμωρητικός. Στόχος θα είναι η πιο εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και η διόρθωση κάποιων σημείων που προκάλεσαν «παραφωνίες» κατά το πρώτο μισό της τετραετίας. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αλλαγών θα αφορά στα υπουργεία που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης των τελευταίων κρίσεων και κυρίως στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με γνώστες των προθέσεων του πρωθυπουργού, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Για την περίπτωση του φαίνεται ότι δεν θα παίξει ρόλο μόνο το θέμα της κρίσης που προκάλεσε ο τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών –όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έγιναν και λάθη στην προσπάθεια κατάσβεσης τους- αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν παράπονα για την στάση του και από πολλά «γαλάζια» στελέχη.

Διαφορετική φαίνεται να είναι η περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη παραδέχονται ότι ως πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας είχε μεγάλο μερίδιο ευθυνών στο πως αντιμετωπίστηκαν τα «καυτά μέτωπα» της πανδημίας και των πυρκαγιών και σε συνδυασμό με το πρόσφατο πρόβλημα υγείας του, δεν αποκλείεται η μετακίνηση του σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο, με σαφώς λιγότερη πίεση.

Αλλαγές δεν πρέπει να αποκλειστούν και στο Υπουργείο Υγείας, κάτι που ενδεχομένως προκαλέσει «καραμπόλες» στον ανασχηματισμό. Για παράδειγμα, κάποιοι θεωρούν τον Βασίλη Κικίλια ως πιθανό αντικαταστάτη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Επίσης συζητείται έντονα η αντικατάσταση υπουργών και στο οικονομικό επιτελείο, με το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη να ακούγεται για άλλο υπουργείο το οποίο μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον Χρήστο Σταϊκούρα, πάντως είναι δεδομένη η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου οι όποιες αλλαγές γίνουν, να σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της οικονομικής πολιτικής, με στόχο την στροφή που θα γίνει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτή που επίσης θεωρούν σίγουρη στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι την είσοδο νέων βουλευτών –ειδικά σε θέσεις υφυπουργών. Πέρα από τον προφανή στόχο της ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος, αναμένεται να ικανοποιηθεί και μεγάλο μέρος «γαλάζιων» ψηφοφόρων που είχαν δει να καταλαμβάνουν υπουργικές θέσεις πολλοί τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί. Αυτές οι αντικαταστάσεις δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μία σειρά αλλαγών και σε θέσεις γενικών γραμματέων των υπουργείων.

Πάντως όπως επισημαίνουν γνώστες των προθέσεων του πρωθυπουργού, το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα αποτελείται μόνο από στελέχη που θα προέρχονται από τη «δεξαμενή» της Πειραιώς αλλά θα καλύπτουν ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα, δείγμα του κλίματος συναίνεσης στο οποίο στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι την Τρίτη (31/8) θα πραγματοποιηθεί κυβερνητικό συμβούλιο. Απαντώντας σε ερώτηση αν η συνεδρίαση θα γίνει με νέα σύνθεση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού προσωπικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση τη μεγάλη εικόνα.»

 

   

  

 





ΠΗΓΗ