Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε το τελευταίο προειδοποιητικό μήνυμα πριν από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», διαβεβαίωσε ο Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης, όπως διευκρίνισε, «όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας  -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει.»

Ασκείται δηλαδή ακόμα περισσότερη πίεση, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή  των μέτρων, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών. Μοναδικό αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην απειλή, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι ο εμβολιασμός. Παράλληλα, συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς και τη διενέργεια  αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. 

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ήταν θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της freedom pass -της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό η οποία χορηγείται σε όλες τις νέες και τους νέους 18 έως 25 ετών, που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, στις 27 Ιουνίου  -μια μέρα δηλαδή πριν ανακοινωθεί το μέτρο-  οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 ή 43% της ηλικιακής αυτής ομάδας. Από αυτούς οι 308.603 έχουν κάνει χρήση του freedom pass και έχουν διατεθεί 33,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας, που ξεκίνησε από τις 29/8. Θετικό χαρακτήρισε και το γεγονός ότι από τα μέσα Αυγούστου, καταγράφεται μια αυξητική τάση στα νέα ραντεβού, αλλά όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί για να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας, απαιτείται επιπλέον τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένοι πολίτες.  

«Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης. Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

 





ΠΗΓΗ