Στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ το κόστος πρόσληψης σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην Βουλή. Θα καλύψουν άμεσες ανάγκες δεν μπορούμε να περιμένουμε δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Για σκανδαλώδη διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Αντιμέτωπος με καταγγελίες για ρουσφέτια εκτός ΑΣΕΠ από την αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς. Αφορμή αποτέλεσε τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την πρόσληψη 28 μετακλητών που θα στελεχώσουν το επιτελείο της πολιτικής προστασίας.
Στην τροπολογία γίνεται λόγος για «σύσταση θέσεων προσωπικού ειδικών προσόντων, καθώς και η διαδικασία και τα απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης αυτών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την 31η Μαίου 2023».
Η εισηγητική έκθεση αναφέρεται σε «στελεχιακή ενίσχυση ιδιαίτερα νευραλγικών δομών» μεταξύ των οποίων και το Ειδικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η δαπάνη των προσλήψεων αυτών είναι 481.000 ευρώ έως το τέλος του 2020, 961.000 ευρώ για τα έτη 2021 και 2022 και 400.000 ευρώ για το 2023. Συνολικά το κόστος φθάνει τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο κοινοβούλιο ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπερασπίστηκε την τροπολογία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι πρόκειται για στελέχη που σχετίζονται με τα ψηφιακά συστήματα τονίζοντας ότι πρέπει να προωθηθούν μέτρα όπως για παράδειγμα η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες, η ανάγκες που σχετίζονται με τον διοικητικό και υποστηρικτικό μηχανισμό. Επισήμανε μάλιστα ότι «θα πάρουμε τους καλύτερους της αγοράς». Τόνισε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το ποιοτικό βήμα στην πολιτική προστασία. Δεν επιδιώκουμε να φτιάξουμε στρατούς». Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι δεν πρόκειται για την βασική στελέχωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αφού «προφανώς και η στελέχωση του προσωπικού θα γίνει με μόνιμο προσωπικό. Μπορούμε να περιμένουμε 1,5 και δύο χρόνια που κρατούν αυτές οι διαδικασίες και να αφήσουμε τη χώρα γυμνή; Εδώ έχουμε να κάνουμε με αξίες υπερκείμενες του Συντάγματος: την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και την προστασία του περιβάλλοντος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενώ ο ίδιος δικαιούται με βάση το νόμο 8 μετακλητούς υπαλλήλους έχει μόνον έναν.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όμως εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει πως «η τροπολογία που καταθέτει ο κ. Χαρδαλιάς είναι σκανδαλώδης διότι ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων για τις προσλήψεις προσωπικού που εντάσσεται στην υπαλληλική ιεραρχία. Οι μετακλητοί υπάλληλοι, δεν μπορούν να αποτελούν τμήμα της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας». Ζήτησε μάλιστα αυτή η τροπολογία να αποσυρθεί και ««να ακολουθήσουν τους κανόνες που προβλέπονται για τις προσλήψεις δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, δηλαδή τη διαδικασία του ΑΣΕΠ».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνέδεσε την τροπολογία με την συνολική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως «έχει σπάσει ρεκόρ προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων, σε κριτήρια προσλήψεων και σε ύψος αποδοχών. Φτάσατε στο σημείο να αλλάξετε τα κριτήρια πρόσληψης του διοικητή της ΕΥΠ. Μιλάμε για ακραίο θεσμικό εκφυλισμό». Η ένταση συνεχίστηκε και στην συνέχεια όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε αναγκαίες προσλήψεις για την τρέχουσα συγκυρία και «δεν προσλαμβάνει Καρανίκες». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επισήμαναν ότι παρακάμπτονται συνεχώς οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση «τοποθετεί μετακλητούς υπαλλήλους σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, παραβιάζοντας βασικές συνταγματικές αρχές». Επίσης ότι «τοποθετεί αρεστούς και φίλους σε θέσεις προϊσταμένων σε όλο το δημόσιο χωρίς καμία διαδικασία κρίσεων» και «καταργεί επί της ουσίας το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, εισάγοντας διαρκώς παρεκκλίσεις από την εφαρμογή του».
Πηγή: news247.gr
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου