Τον φόβο να αφεθούν ελεύθεροι άνθρωποι που κατηγορούνται για ειδεχθή εγκλήματα λόγω της παρέλευσης του 18μηνου χωρίς να έχουν δικαστεί λόγω του κορονοϊού εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ την ίδια ανησυχία φαίνεται να έχουν και υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, ειδικότερα, εξαιτίας της πανδημίας έχει καθυστερήσει σημαντικά η εκδίκαση μεγάλου αριθμού υποθέσεων, γεγονός που γεννά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με όλες αυτές. Το διάστημα αυτό, υπενθυμίζεται πως δεν πραγματοποιούνταν δίκες, αλλά κι αν κάποιες από αυτές γίνονταν, ολοκληρώνονταν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η ανησυχία που κυριαρχεί για τα πρόσωπα που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα και ενδέχεται σύντομα να αποφυλακιστούν ήταν και βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο υπουργός παρέδωσε στον Εισαγγελέα απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ με 500 ονόματα κακοποιών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως οι 500 που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν κατηγορηθεί από το 2019 και εξής για «συμβόλαια θανάτου», εκβιασμούς και ναρκωτικά, ενώ κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δίκες τους.

Οργανωμένο έγκλημα: Φάκελος Χρυσοχοΐδη για τη Greek Mafia στον Άρειο Πάγο

Συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμοί, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες και λαθρεμπόριο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο φάκελος για το οργανωμένο έγκλημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγο Π. Τζεφέρη συναντήθηκαν την Τετάρτη 19 Μαΐου με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα. «Κατά τη συνάντηση, που είχε ως αντικείμενο το οργανωμένο έγκλημα, ο Υπουργός παρέδωσε φάκελο με υπόμνημα της Αστυνομίας καθώς και στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα». Ο φάκελος που υπέβαλλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται πως περιέχει εκατοντάδες ονόματα και διευθύνσεις ποινικών που είχαν συλληφθεί, είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, είχαν καταδικαστεί, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Αφορμή ήταν οι τελευταίες δολοφονίες που χρεώνονται σε «συμβόλαια θανάτου», με πρόσφατη αυτή του 58χρονου, πρώην πυγμάχου στη Μεταμόρφωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο  φάκελος περιλαμβάνει χαρτογράφηση της Greek Mafia και αναφορές σε συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμούς, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες και λαθρεμπόριο, όπως και αναφορές σε κοσμοπολίτικες περιοχές που φέρεται να αποτελούν κράτος εν κράτει. 

Ο φάκελος συνοδεύεται από σχετικές δικογραφίες. Αναμένεται να διαταχθεί προκαταρκτική και να οριστεί εισαγγελέας, που θα εποπτεύει τις έρευνες.

ethnos.gr



ΠΗΓΗ