Sasirin Pamai / EyeEm via Getty Images
Βελτιώνει σταδιακά τη θέση της η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη καινοτομίας, μετά τη μεγάλη στροφή που έγινε με αύξηση των δαπανών τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα κατάφερε το 2019 να αναρτηθεί στην 16η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πάνω από χώρες όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, δαπανώντας το 1,27% του ΑΕΠ της για Έρευνα & Ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, στο 1,27% διαμορφώθηκε ως ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας & Ανάπτυξης.
Συνεχίζοντας την αυξητική πορεία των τελευταίων ετών, το 2019 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για δραστηριότητες Ε&Α ύψους 2.336,58 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 157,27 εκατ. ευρώ, ποσοστό αύξησης 7,2% σε σχέση με το 2018.
Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία , το 2004 οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ και 0,5% του ΑΕΠ.
Αντίθετα, από το 2015 και μετά ακολουθήθηκε μια συστηματική αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης Ε&Α, η οποία οδήγησε σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων Ε&Α και στον ιδιωτικό τομέα.
Η τάση αυτή ήταν συνεχής, και το 2018 οι συνολικές δαπάνες Ε&Α έφθασαν στα 2,2 δισ.ευρώ ή 1,18% του ΑΕΠ.
Αν και αυτό το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ ( ̴2%), αντιπροσωπεύει την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, τόσο ως απόλυτο νούμερο, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.