Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία υλοποιούνταν και θα μπορούσαν να φέρουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης εάν αφήνονταν ανεξέλεγκτοι.

Η ανάπτυξη του παγκοσμίου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,2% το 2022, τη στιγμή που η πρόβλεψη τον Απρίλιο ήταν για 3,6%, ανέφερε το ΔΝΤ στο World Economic Outlook του, προσθέτοντας πως το παγκόσμιο ΑΕΠ παρουσίασε συστολή στο δεύτερο τρίμηνο λόγω πτωτικών πορειών σε Κίνα και Ρωσία.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξής του για το 2023 στο 2,9%, έναντι 3,6% που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο, λόγω των επιπτώσεων της πιο «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής.

Η παγκόσμια ανάπτυξη είχε ανακάμψει το 2021 στο 6,1% αφού η πανδημία Covid-19 είχε πλήξει βαρύτατα την παγκόσμια οικονομία το 2020.

«Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά από τον Απρίλιο. Ο κόσμος ίσως σύντομα να βρίσκεται στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την τελευταία» είπε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωζώνη παραμένουν στάσιμες, με σημαντικές συνθήκες για τις παγκόσμιες προοπτικές» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τελευταίες του προβλέψεις ήταν «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε κινδύνους λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που μπορεί να ωθήσει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων πιο ψηλά. Αυτό θα ενίσχυε τον πληθωρισμό και θα εδραίωνε τις πιο μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες θα έφερναν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο ενός «χειροπιαστού» εναλλακτικού σεναρίου που περιλαμβάνει πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη ως το τέλος του έτους και περαιτέρω πτώση 30% των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, το ΔΝΤ είπε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με πρακτικά μηδενική ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει πέσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, είπε ο Γκουρίνχας- υφέσεις το 1973, το 1981 και το 1982, το 2009 και κατά την πανδημία Covid-19 του 2020.

To ΔΝΤ είπε ότι πλέον αναμένει ο ρυθμός του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες να φτάσει στο 6,6% από το 5,7% όπου βρισκόταν στην προβλέψεις του Απριλίου, προσθέτοντας ότι θα παρέμενε υψηλά για περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Ο πληθωρισμός σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες πλέον αναμένεται να φτάσει το 9,5% το 2022, τη στιγμή που τον Απρίλιο υπολογιζόταν στο 8,7%.

«Ο πληθωρισμός στα παρόντα επίπεδα αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την παρούσα και τη μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα και η επιστροφή του στους στόχους των κεντρικών τραπεζών θα έπρεπε να είναι η κορυφαία προτεραιότητα αυτών που διαμορφώνουν πολιτική» είπε ο Γκουρίνχας.

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της 12ης Ιουλίου για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και 1,0% το 2023. Το Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την Κίνα το 2022 στο 3,3% από το 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο ξεσπάσματα Covid-19 και lockdowns σε μεγάλες πόλεις. Επίσης, το ΔΝΤ ανέφερε πως η επιδείνωση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα παρέσυρε τις πωλήσεις και τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Όπως ανέφερε, επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από το Πεκίνο θα βελτίωναν την κατάσταση, μα μια συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα λόγω μεγάλης κλίμακας ξεσπασμάτων κορονοϊού και lockdowns θα είχαν ισχυρές επιπτώσεις.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2022 στο 2,6% από το 2,8% τον Απρίλιο, εξαιτίας πληθωριστικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ωστόσο οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν ακόμα πιο έντονα για κάποιες χώρες με μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, που είδε την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2022 να πέφτει στο 1,2% από 2,1% τον Απρίλιο. Η Ιταλία είδε αναβάθμιση λόγω των βελτιωμένων προοπτικών και της βιομηχανικής δραστηριότητας, ωστόσο το ΔΝΤ είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα μπορούσε να βιώσει βαθιά ύφεση λόγω εμπάργκο ρωσικού αερίου.

Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% το 2022 λόγω των δυτικών κυρώσεων- μια «αρκετά σοβαρή ύφεση» είπε ο Γκουρίνχας. Μα αυτό αποτελεί βελτίωση σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου για συρρίκνωση 8,5%, λόγω των μέτρων της Μόσχας για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της τομέα. Ως προς την ουκρανική οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα συρρικνωθεί κατά 45% λόγω του πολέμου, μα πρόκειται για μια πρόβλεψη που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα.

Με πληροφορίες από Reuters





ΠΗΓΗ