«Βρισκόμαστε εδώ όχι μόνο για να γιορτάσουμε την έλευση του καινούργιου χρόνου και να ανταλλάξουμε τις καθιερωμένες τυπικές ευχές, αλλά και για να γίνουμε κοινωνοί των πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων του κλάδου μας, που δημιουργούν σε εμάς τους παλαιότερους ανασφάλεια και στους νεώτερους άγχος και απογοήτευση» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων ΕΝ κ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης την Τετάρτη το πρωί κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ.

Όπως διαβάζουμε στο «Βήμα», ο κ. Τσικαλάκης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα ενώπιον του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού όπως: «Γιατί η χώρα μας υποβαθμίζει την αξία της ελληνικής σημαίας και απαξιώνει το ναυτικό επάγγελμα; Γιατί εξοντώνει τον εν ενεργεία έλληνα ναυτικό, με την υπερ φορολόγηση και τις απαράδεκτες πολιτικές που επισώρευσε, στο όλο ασφαλιστικό σύστημα μας, προ αμνημονεύτων χρόνων; Γιατί ταπεινώνει και λεηλατεί τον έλληνα συνταξιούχο ναυτικό, ύστερα από τόσους αγώνες και τόση προσφορά στην πατρίδα (οικονομική, ηθική, πολιτιστική) αφήνοντας του στα χείλη την πικρή γεύση της απογοήτευσης; Γιατί δεν δίνει κίνητρα στους νέους μας να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα αλλά φαίνεται πρόθυμο και συνεπικουρεί σιωπηρά στη φυγή από τη χώρα και τη σκληρή τους μετανάστευση; Γιατί να πολλά «καυτά» προβλήματα του κλάδου μας προσκρούουν πάντα στην αδιαφορία για επίλυση και στην κλασσική επί των ημερών μας δικαιολογία της συνεχιζόμενης, έως πότε άραγε, κρίσης χρέους, την οποία εμείς οι Έλληνες Ναυτικοί ουδέποτε δημιουργήσαμε, τουναντίον μάλιστα, αφού με το πολύτιμο συνάλλαγμα που φέρνουμε ενισχύουμε τονωτικά την πάντα ισχνή Ελληνική Οικονομία;»

Στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης ο πρόεδρος των πλοιάρχων είπε: «Γιατί δεν αναβαθμίζει τις εξαιρετικές, σε διδακτικό προσωπικό και δομή Ναυτιλιακές μας Σχολές; Έχοντας ο ίδιος, απόλυτη γνώση και άποψη των προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος, από τη Ναυτική και Ναυτιλιακή μου εκπαίδευση, συνεχίζω να διαπιστώνω με λύπη μου ότι τα περισσότερα προβλήματα στη Ναυτική Εκπαίδευση παραμένουν σχεδόν ίδια και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πιο διογκωμένα. Οι υπεύθυνοι της Πολιτείας, όλα αυτά τα χρόνια, περιόριζαν τη ναυτιλιακή πολιτική τους σε ημίμετρα σε βάρος της Ναυτικής Εκπαίδευσης, σαν να μην υπάρχουν οι τεράστιες γνώσεις, η εμπειρία των Ελλήνων Πλοιάρχων και Α΄ Μηχανικών και η καλή διάθεση των Πλοιοκτητών που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της Ναυτιλίας της χώρας μας».

Και πρόσθεσε: «Η κύρια προσπάθεια μας έχει να κάνει με τη Ναυτική Εκπαίδευση που αποτελεί το ουσιαστικό εφαλτήριο μιας επιτυχημένης και ισχυρής Ναυτιλίας. Τόσο στις Α.Ε.Ν. όσο και στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά. Οι ΑΕΝ λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και παρότι αυξήθηκαν σημαντικά οι Ναυτοδιδάσκαλοι στο ΚΕΣΕΝ και επανέρχονται οι καταργηθείσες οργανικές θέσεις στις ΑΕΝ θεωρούμε επιβεβλημένο οι καθηγητές των ΑΕΝ να είναι μόνιμοι και όχι έκτακτοι ή ωρομίσθιοι, κυρίως Πλοίαρχοι και Α΄ Μηχανικοί καλά αμειβόμενοι. Οι αξιωματικοί που έχουν αποφοιτήσει από τις ΑΕΝ, έχουν ταξιδέψει με το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως. Αυτές οι ΑΕΝ, όταν επανδρώνονται με αξιόλογους και φιλότιμους Ναυτοδιδάσκαλους (που δίνουν γνώσεις και εμπειρίες στα παιδιά μας), προσφέρουν τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία. Επιπλέον οι σπουδαστές των ΑΕΝ επιβάλλεται να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους σπουδαστές των άλλων ιδρυμάτων της χώρας μας».

Πηγή: Tovima.gr



ΠΗΓΗ