Ισχυρό πλήγμα σε διεθνή κυκλώματα ναρκωτικών, που έφερναν στη Β. Ευρώπη τόνους κοκαΐνης από το Εκουαδόρ με ενδιάμεσους σταθμούς τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, πέτυχαν Λιμενικό και Αστυνομία, αξιοποιώντας πληροφόρηση της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA).

Όλα ξεκίνησαν όταν στις αρχές του καλοκαιριού λιμενικοί εντόπισαν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη κοντέινερ από το Εκουαδόρ, τα οποία εκτός από μπανάνες έκρυβαν και μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, στο σύστημα ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων. «Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών χειρίστηκαν δύο από τις υποθέσεις, με την κατάσχεση περίπου 100 κιλών κοκαΐνης, την οποία τα εγκληματικά δίκτυα είχαν αποκρύψει σε εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες, προερχόμενα από το Εκουαδόρ», τόνισε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης.

Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν τις αλβανικές, ότι τα δύο κοντέινερ με τις μπανάνες και την κοκαΐνη έχουν κατεύθυνση το λιμάνι του Δυρραχίου. Είχαν, βέβαια, φροντίσει οι αστυνομικοί να αντικαταστήσουν τα ναρκωτικά που ήταν κρυμμένα στο σύστημα ψύξης με ρύζι και ζάχαρη.

Αλβανοί αστυνομικοί έθεσαν σε επιτήρηση τα δύο «ύποπτα» κοντέινερ και στο λιμάνι του Δυρραχίου εντόπισαν ένα άτομο που πήδηξε την περίφραξη και αμέσως πήγε στα δυο εμπορευματοκιβώτια, ανοίγοντας το σύστημα ψύξης, προκειμένου να πάρει την κοκαΐνη. Τότε οι κομάντο της αλβανικής αστυνομίας ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον ύποπτο, καθώς κι έναν ακόμη συνεργό του που τον περίμενε σε κοντινή απόσταση.

«Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η απόκρυψη των ναρκωτικών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, εξωτερικά του εμπορευματοκιβωτίου και ειδικότερα στον μηχανισμό ψύξεως αυτού, ενώ χρησιμοποιούσαν την ίδια μεταφορική εταιρεία και το ίδιο νόμιμο εμπόρευμα – μπανάνες, με χώρα αποστολέα το Εκουαδόρ. Διαφοροποίηση υπήρχε μόνο ως προς το λιμάνι προορισμού των εμπορευμάτων το οποίο ήταν, είτε το λιμάνι του Πειραιά είτε της Θεσσαλονίκης ή το Δυρράχιο Αλβανίας», σημείωσε ο υποστράτηγος Τζεφέρης.

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, επεσήμανε ακόμα πως «καταδεικνύεται ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται συνεργάτες των δικτύων αυτών, επιφορτισμένοι με την εξαγωγή των ποσοτήτων ναρκωτικών προς περαιτέρω διακίνηση στην εγχώρια αγορά ή μεταφορά σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Για το λόγο αυτό, Αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με ομολόγους τους, τόσο στην Ευρώπη, στο Εκουαδόρ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλήρη εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών δικτύων».



ΠΗΓΗ