Αδιαφορία για τους ανθρώπους που κινδύνευαν επέδειξαν οι Τούρκοι, κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών δυτικά της Χάλκης. Ζητούσαν από τα πλοία να φύγουν, ενώ δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα σωστικά ελικόπτερα.

Πρωτοφανή αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές δεκάδων μεταναστών επιδεικνύει η Τουρκία, υψώνοντας εμπόδια στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών στα ανοιχτά της Χάλκης, προκειμένου να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι τουρκικές λιμενικές αρχές, εναρμονισμένες με τις προκλητικές ενέργειες που προωθεί η Άγκυρα και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου με σκάφη της ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή – όπως ανέφεραν – το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το Militaire.gr, οι Τούρκοι δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς, και την ελληνική πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

Ακολουθεί ηχητικό ντοκουμέντο της εγκληματικής στάσης που επέδειξαν οι Τούρκοι κατά την επιχείρηση διάσωσης:

Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 25/8, οπότε έγινε γνωστό ότι στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης ναυάγησε πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 92 αλλοδαποί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Υπάρχουν πληροφορίες για δύο αγνοούμενα παιδιά, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής επίσημα.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Το σημείο όπου σημειώθηκε το ναυάγιο
Το σημείο όπου σημειώθηκε το ναυάγιο

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά, ενώ απογειώθηκαν ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Πηγή: news247.grΠΗΓΗ