Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία» σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία τήρησης των μέτρων.

Όπως σημείωσε, ο ιός «αποδυναμώνεται» πιο εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ στις κοντινές επαφές πρέπει να φυλαγόμαστε το ίδιο ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν – κρύο ή ζέστη.

Τα νοσοκομεία πιέζονται και οι συνθήκες ιδίως για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολες, ενώ ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο «Σωτηρία» είπε πως υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και κάποια στις μονάδες.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που παραμένουν συνήθως οι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είπε ότι ο μέσος όρος είναι σίγουρα πάνω από μια εβδομάδα, γύρω στις 15 μέρες. Ενω υπάρχουν και άνθρωποι που παραμένουν σε ΜΕΘ έως και 2-3 μήνες.

Η άρση του lockdown

Για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει να ανοίγει η αγορά απάντησε ότι υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζουμε να μετακινούμαστε με προσοχή, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τα μέτρα, μπορούμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά -όχι όμως τώρα που ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά και η πίεση στο σύστημα υγείας μεγάλη.

Προσέθεσε εξάλλου ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για πολύ καιρό, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας  ή η συχνότητα που μπορεί να συναντηθούμε με φίλους, συνιστώντας να τηρούμε ένα είδος «καραντίνας» δύο εβδομάδων όταν δούμε κάποιον φίλο και μετά από δύο εβδομάδες να συναντηθούμε με κάποιον άλλο.

«Ούτε συναδέλφους στη δουλειά ούτε φίλους μπορούμε να δούμε χωρίς μέτρα» γιατί το κυριότερο είναι «να σταματήσει η διαμόλυνση στην κοινότητα».

Ερωτηθείσα για τα συμπληρώματα διατροφής είπε ότι μπορεί να βοηθήσουν γενικά στην ενίσχυση του οργανισμού, όπως επίσης η σωστή διατροφή και τα πολλά υγρά. Όμως, το μέσο προφύλαξης έναντι του ιού είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, αφού όπως υπενθύμισε  η κ. Γκάγκα, άνθρωποι με εξαιρετικά καλό ανοσοποιητικό σύστημα κόλλησαν γιατί ήταν λιγότεροι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λάμβαναν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από