Περίεργο ρόλο διαδραμάτισε φορτηγό πλοίο τουρκικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χάλκης.

Οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν τη διάσωση ανθρώπων που κινδύνευαν άμεσα. Πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και άρχισαν την έρευνα. Τότε εμφανίστηκαν αρχικά μία τουρκική ακταιωρός και στη συνέχεια και δεύτερη, που άρχισαν να παρενοχλούν τις ελληνικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να σώσουν 96 ανθρώπους.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε τη συνδρομή από παραπλέοντα πλοία, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για τη διάσωση των μεταναστών από τη θάλασσα. Συνολικά στην περιοχή υπήρχαν πέντε παραπλέοντα πλοία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε ένα από αυτά, φορτηγό πλοίο τουρκικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας, επιβιβάστηκαν συνολικά 19 άτομα, τα οποία όμως δεν τα παρέδωσε στα ελληνικά σκάφη που βρίσκονταν στο σημείο. Και αυτό παρότι οι ελληνικές δυνάμεις ήταν σε επικοινωνία με τον πλοίαρχο, ο οποίος τους διαβεβαίωνε, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, ότι θα παραδώσει στις ελληνικές Αρχές τους 19 μετανάστες.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά σκάφη ζήτησαν να παραλάβουν τους διασωθέντες, το φορτηγό πλοίο τους παρέδωσε τελικά στην Τουρκία, μετά από τις συνεχείς πιέσεις των Τούρκων κυβερνητών. Τα 19 άτομα οδηγήθηκαν συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στα τουρκικά παράλια. Ο ρόλος του φορτηγού πλοίου χαρακτηρίζεται ως «περίεργος».

Τελικά από τους 96 διασωθέντες, οι 77 κατέληξαν σε ελληνικό έδαφος (72 στη Ρόδο και πέντε στην Κάρπαθο) και 19 σε τουρκικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τουρκικά σκάφη παρενοχλούσαν τα ελληνικά, όπως και ένα ελικόπτερο που συνέδραμε στις έρευνες. Οι κυβερνήτες των τουρκικών ακταιωρών ισχυρίζονταν από τους ασυρμάτους ότι η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι  το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε το απόγευμα της Τρίτης  για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στο σημείο επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ