Στην ανακοίνωση πως εντόπισε σαφή αποδεικτικά στοιχεία για συνέργεια της Huawei με το κινεζικό κράτος προχώρησε σήμερα (08/10) η Επιτροπή Άμυνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Πάντως, ο τεχνολογικός κολοσσός τονίζει ότι η έκθεση αυτή στερείται αξιοπιστίας.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε εντολή τον Ιούλιο για αποκλεισμό του εξοπλισμού της Huawei από το βρετανικό δίκτυο 5G έως τα τέλη του 2027. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διεκδίκησε τα εύσημα για την απόφαση αυτή.

«Η Δύση πρέπει επειγόντως να συνενώσει τις δυνάμεις της για να αντισταθμίσει την τεχνολογική κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε ο Τομπάιας Έλγουντ, επικεφαλής της Επιτροπής, ο οποίος σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να παραδώσουμε την εθνική μας ασφάλεια για χάρη της βραχυπρόθεσμης τεχνολογικής ανάπτυξης».

Η επιτροπή δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για την ακριβή φύση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών αλλά είπε ότι είχε σαφείς αποδείξεις για συνέργεια της Huawei με τον «μηχανισμό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Η έκθεση αυτή «βασίζεται σε γνώμες παρά σε γεγονότα. Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες για συνέργεια και θα θυμηθεί αντ’ αυτού τι έχει προσφέρει η Huawei στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 20 χρόνια», απάντησε εκπρόσωπος της Huawei.

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει την Κίνα βασικό γεωπολιτικό αντίπαλο των ΗΠΑ και έχει κατηγορήσει το κινεζικό κράτος, που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι εκμεταλλεύεται το εμπόριο και δεν λέει την αλήθεια για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, τον οποίο χαρακτηρίζει «κινεζικό ιό».

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπία για λογαριασμό της Κίνας. Η Huawei έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς και υποστηρίζει ότι απλά οι ΗΠΑ ζηλεύουν την επιτυχία της.

ΠΗΓΗ